• pondělí 17. května 2010
  • Michal Berg

10 událostí sezóny v opavském hokeji

Jako každý rok vám i letos přinášíme zpětný pohled deset nejdůležitějších událostí v průběhu uplynulé sezóny v opavském hokeji, tak, jak je vybrala redakce internetovýách stránek hcslezan.cz. Nejvýznamnější událostí sezóny jsme zvolili bronzovou medaili opavských šesťáků na mistrovství republiky v Brně.

1. Bronzové medaile hokejstů šestých tříd na mistrovství republiky

Svěřenci trenéra Jaroslava Plánovského si skvělými výkony po celou sezónu vybojovali vítězství ve své skupině žákovské ligy šestých tříd. Protože hokejový svaz pořádal oficiální republikové mistrovství pouze pro kategorie od sedmých tříd nahoru, dohodly se vítězné týmy jednotlivých krajů na uspořádání neoficiálního mistrovství republiky v Brně. Zde se opavským klukům podařilo vybojovat bronzové medaile, když nestačili pouze na velkokluby - Spartu Praha a Kometu Brno.

2. Úspěchy opavských čtvrťáků na mezinárodních turnajích

Tým opavských čtvrťáků zaznemanával velké úspěchy po celou sezónu. Porotože se ale v kategorii čtvrtých tříd nevedou celkové tabulky, vychutnávali si kluci vítězné pocity zejména na mezinárodních turnajích. Vedle vítězství na vánočním turnaji v Porubě a na tunaji v polském Jasztrebie přišel největší úspěch v podobě prvního místa na silně obsazeném turnaji v Žilině.

3. Start obránce Ondřeje Vitáska v extraligových Vítkovicích

Devatenáctiletý bek Ondřej Vitásek potvrdil v průběhu sezóny svou pozici největšího opavského hokejového talentu poslední doby. V průběhu sezóny se stal základním pilířem opavské obrany, dokázal vypomáhat i v juniorce a ke konci roku dostal příležitost se zapojit do tréningu extraligových Vítkovic. Po několika zápasech, které strávil pouze jako náhradník na střídačce, naskočil do svého premiérového extraligového zápasu na ledě Pardubic. Vítkovicím se proti týmu, za který chytal Dominik Hašek a který je za několik měsíců porazil ve finále extraligy, příliš nevedlo, pro Ondřeje Vitáska to ale byla cenná zkušenost.

4. Čtvrtfinálová série play-off proti Hodonínu

Po dvou letech se Slezan opět utkal v play-off proti silnému soupeři z jihu Moravy. Na rozdíl od série před dvěma lety, které se rozhodovala až v pátém zápase, se letos soupeř ukázal být jasně lepší. Snad jen kdyby v domácím duelu stálo při opavských více štěstí a podařilo se jim proměnit více než dvě z mnoha gólových šancí, mohli pomýšlet na vítězství. Třetí zápas v Hodoníně pak ukončil opavskou sezónu vysokou porážkou 0:8.

5. Návrat Zdeňka Pavelka do opavského týmu

Po dlouhých jedenácti letech oblékl opavský dres zkušený útočník Zdeněk Pavelek, který sehrál v dresech Opavy, Vítkovic, Třince a Karlových Varů více než 600 extraligových utkání. Poté, co jej z týmu vyřadil prvoligový Šumperk, se Zdeněk Pavelek rozhodl vrátit tam, kde s hokejem začínal a v průběhu sezóny byl platnou posilou opavského útoku, postupně převzal i kapitánské céčko.

6. Divoká přestřelka 11:10 juniorského týmu s Porubou

Juniorský tým se víceméně bez problémů zachránil v nejvyšší soutěži, ale snaha o postup do play-off mu v závěru sezóny nevyšla. Nejvýraznější vzpomínkou na sezónu juniorky tak bude bezesporu jeden z nejbláznivějších výsledků v historii hokejových soutečí v ČR. V té době beznadějně poslední Poruba se na opavském ledě vzepjala k vynikajícímu výkonu a výsledkem byla nečekaná branková přestřelka. Už to vypadalo, že si hosté odvezou z Opavy svoji první výhru v sezóně, protože minutu a půl před koncem vedli 10:9. Pak vzal ale osud utkání do rukou Ondřej Vitásek. Nejprve při hře bez brankáře vyrovnal, aby pět vteřin před koncem strhnul vítězství svou druhou brankou na stranu Opavy.

7. Série sedmi vítězných zápasů na přelomu roku

Pokaždé v posledních třech sezonách se Opavě podařilo v průběhu roku vytvořit sérii několika vítězných zápasů v řadě. Tentokrát se tak stalo na přelomu prosince a ledna, kdy Slezan vyhrál sedm utkání za sebou. Šňůru utkání pak přerušila až smolná porážka v prodloužení s aktuálním lídrem z Přerova.

8. Výhra na ledě vedoucího týmu v Přerově v předposledním kole základní části

Přerov v sezóně předváděl vynikající hokej a na jeho nově zrekonstruovaný stadion nacházelo cestu čím dál tím více fanoušků. V předposledním kole přijela na Hanou Opava a zaskočila lídra tabulky výborným výkonem a vítězstvím 3:2. Situace v tabulce se vyvinula tak, že Slezanu stačil v posledním zápase doma se Vsetínem bod, aby se s Přerovem, se kterým měl v sezóně nejvyrovnanější výsledky, utkal i v play-off. Slezan ale poslední zápas se Vsetínem nezvládl, prohrál 1:2 a v play-off tak šel na mnohem silnější Hodonín.

9. Předvánoční vítězství nad Hodonínem 5:2

Ve třech ze čtyř zápasů základní části proti Hodonínu inkasovala Opava vždy více sedm a více branek a oranžovomodří Drtiči v nich jasně dominovali. V předvánočním duelu 22.prosince tomu ale bylo jinak. Více než stočlenná skupina hostujících fanoušků byla svědkem drtivé převahy opavského týmu, který zápas ovládl a výhrou 5:2 nadělil svým příznivcům pěkný dárek k Vánocům. Byl to zcela jistě nejlepší výkon na domácím ledě v sezóně 2009-2010 a je škoda, že se k němu nedokázali opavští hokejisté vícekrát přiblížit.

10. Alois Hadamczik opět trenérem reprezentace

Přestože tato událost už spíše patří do následující sezóny, řadíme ji ještě k významným událostem sezóny uplynulé. O tom, že se hlavním trenérem národního týmu stane opět předseda představenstva HC Slezan Opava Alois Hadamczik se totiž rozhodlo ještě před koncem hokejových bojů sezóny 2009-2010.