Opavští v Kotlině neuspěli, v sobotu je čeká boj o všechno

  • čtvrtek 14. března 2024
  • Jan Šimek, Štěpán Ondráček | FOTO: Luboš Vácha, bkhb.cz

Opavští hokejisté nezvládli druhé utkání osmifinále, když na ledě Havlíčkova Brodu prohráli v poměru 3:6. Domácí celek dvakrát vedl, Slezané dokázali vždy srovnat, jenže pak jim zlomily vaz přesilovky soupeře. Mužstvo z Vysočiny v nich třikrát udeřilo a získalo druhé vítězství v sérii.

OF2, čtvrtek 14. 3. 2024

BK Havlíčkův Brod

6:3 (3:1, 2:2, 1:0)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 9. P. Kuchta (Havlát, Jan Novák), 13. Pártl (Jan Novák), 14. Tecl (Voříšek, Valášek), 36. Pártl (Kopic, Endál), 40. Jan Novák (Kopic, Pártl), 52. Pártl (Jan Novák) – 10. Káňa (K. Stuchlík), 28. Rousek (K. Stuchlík, Káňa), 30. Káňa (Rousek, Šindelář).
Rozhodčí: Škach, Šico – Mikšík, Kučera.
Vyloučení: 2:7, navíc Beránek (Opava) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 3:0.
Diváci: 486.
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 6:3.
Stav série: 2:0.

Č. Novák – Jan Novák, Benák, Vala, M. Krejčí, D. Vacík, Kerber – Tecl, Valášek, Voříšek – Endál, Pártl, Kopic – Košťál, Havlát, P. Kuchta – Dymák. Trenér: Aleš Kraučuk.

Nowak – Ervasti, Pachula, Foltýn, Štěpánek, Häring, J. Šindelář, Jak. Ludvík – Beránek, Káňa, Kadula – Buršík, Krejsa, Hendrych – Štindl, Wendelin, Kotásek – Vojtovič, K. Stuchlík, Brada – Rousek. Trenér: Pavel Zdráhal.

Opava vstoupila do zápasu aktivně, vytvořila si první šance, ale rázem se provinila hrou mimo pravidla a šla pykat. Havlíčkův Brod nevyužil první početní výhodu, ale v deváté minutě se Kotlina radovala z vedení. Havlát přiťukl kotouč na levou tyč Petru Kuchtovi, který poslal puk do poloodkryté klece. Vedení Bruslařů nevydrželo ani devadesát sekund, když volný prostor využil Tomáš Káňa, který střelou z osy kluziště vymetl všechny pavouky Novákovy klece.

Slezané mohli otočit stav utkání na svou stranu, gólovou radost jim ovšem překazil brankář Havlíčkova Brodu. Udeřilo však na opačné straně, kdy střelu Jana Nováka tečoval mezi kruhy Filip Pártl do protipohybu gólmana Nowaka. Slezan mohl rychle reagovat, ale stejně jako v prvním případě ztroskotal na domácím gólmanovi. Domácí následně utekli do dvougólového vedení, kdy přečíslení dva na jednoho využil Marek Tecl – 3:1.

Opava hrála zkraje druhého dějství přesilovku, kterou sice nedokázala využít, ale vzápětí smazala dvoubrankový deficit. Nejprve výbornou práci Stuchlíka využil Tomáš Rousek, který vymíchal brankáře Havlíčkova Brodu a zavěsil. O necelé tři minuty později srovnal svou druhou trefou v zápase Tomáš Káňa, který se prosadil z pravého kruhu.

Bruslaři ale získali svůj náskok zpátky, kdy ještě ve druhé části dvakrát udeřili v přesilových hrách. V čase 35:58 vrátil domácím vedení Filip Pártl. Havlíčkobrodský špílmachr dostal nahrávku od Kopice, kterou usměrnil mezi betony Nowaka. Následně od modré vypálil Jan Novák a Nowak nestačil reagovat – 5:3.

Havlíčkův Brod navíc šel do třetího dějství s téměř pětiminutovou přesilovkou poté, co byl na samém konci druhé části vyloučen na pět minut a do konce utkání Beránek. Opava ale nemusela řešit vážné ohrožení branky Nowaka. Ve 49. minutě se prosmýkl do útočného pásma Endál, ten ale nedokázal překvapit gólmana Slezanu zakončením na pravou tyč. Domácí se dočkali v přesilovce, když povedenou kombinaci zakončil Filip Pártl, který zkompletoval hattrick. Pět minut před koncem mohl snížit Brada, útočník Slezanu ovšem trefil brankovou konstrukci.

Havlíčkův Brod tak v sérii hrané na tři vítězná utkání vede již 2:0, další zápas je na programu v sobotu 16. března od 17 hodin na krnovském ledě. Opavští borci v něm budou hrát o všechno – pokud zvítězí, vrátí sérii do havlíčkobrodské Kotliny, v opačném případě pro ně aktuální druholigový ročník skončí.

Přijďte podpořit Slezan, bude to potřebovat!


Ohlasy trenérů

Aleš Kraučuk (trenér Havlíčkova Brodu): „Začátek utkání se nám docela povedl, dali jsme branky a dostali jsme se do vedení 3:1. Ve druhé třetině nás soupeř zamkl, my jsme se báli hrát, neměli jsme pohyb a koledovali jsme si o góly, které nakonec přišly. Vyšly nám ale přesilovky, na konci druhé třetiny jsme si nimi pomohli. V kabině jsme zvýšili hlas, abychom se vrátili ke hře, která nás zdobí. Kluci si to uvědomili a třetí třetinu jsme odehráli úplně parádně a soupeře už jsme k ničemu nepustili. Jsme spokojení s druhým bodem, musíme se ale poučit ze druhé třetiny.”

Pavel Zdráhal (trenér Opavy): „Ve druhé třetině jsme byli jednoznačně lepším týmem při hře pět na pět, bohužel některé diskutabilní fauly nefauly... To musejí vědět rozhodčí, jestli je to faul nebo ne. Zdálo se mi, že neměli takový metr, jaký bychom si představovali. Některá oplácení z naší strany tam ale byla, toho se musíme samozřejmě vyvarovat. Rozhodla oslabení, ve kterých jsme za stavu 3:3 inkasovali tři branky, tohle rozhodlo zápas. My musíme hrát disciplinovaně a hlavně věřit, že to v sobotu zvládneme a vrátíme sérii do Havlíčkova Brodu.”


Program osmifinálové série

úterý 12. března: HC Slezan Opava – BK Havlíčkův Brod 3:4p – více podrobností »
čtvrtek 14. března: BK Havlíčkův Brod – HC Slezan Opava 6:3 – více podrobností »
sobota 16. března: HC Slezan Opava – BK Havlíčkův Brod (17.00)
pondělí 18. března: BK Havlíčkův Brod – HC Slezan Opava (18.00)
středa 20. března: HC Slezan Opava – BK Havlíčkův Brod (18.00).

Slezan hraje své domácí zápasy na ledě krnovské Krystal arény. Osmifinálová série se hraje na tři vítězná utkání.

Informace o vstupném

plné vstupné – 100,- Kč
poloviční vstupné (ženy, ZTP, důchodci a děti 12-18 let) – 50,- Kč