46. kolo, sobota 23. 2. 2008

VHK ROBE Vsetín

4:5 (0:4, 1:0, 3:1)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 33. Horehleď (Jaškin D., Synek), 42. Pořický (Skřipka, Ptáčník), 50. Ptáčník (Kubo, Pořický), 51. Kajaba (Jaškin D.) - 4. Vaněk (Žídek, Vítek), 6. Džemla (Kysela, Trčka), 6. Piskoř (Vítek, Vaněk), 12. Trčka (Roupec), 44. Vítek (Kysela). Rozhodčí: Šeděnka - Bojda, Fiala. Vyloučení: 4:7 navíc Kysela (OPA) 5 minut + do konce utkání. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 380. Střely na branku: 35:31. Průběh utkání: 0:4, 2:4, 2:5, 4:5.

Hromada - Trška, Jaškin M., Synek, Hladký, Mikuláštík, Tyralík - Ptáčník J., Vávra, Kentoš, Pořický, Kozák, Jaškin D., Kubo, Podešva, Kajaba, Horehleď, Skřipka.

Machovský – Chvostek Filip, Faksa, Lebeda, Roupec, Kysela, Žídek - Vaněk, Piskoř, Wittek, Novák, Vítek, Zona, Trčka, Uvíra, Mach, Džemla, Otipka, Kinkor, Baďura.

Možná pod dojmem toho, že jim již v podstatě o nic nejde, vstoupili vsetínští dorostenci do zápasu tak špatně, že dovolili, o osmé místo bojující Opavě, dělat si na ledě v podstatě co se jí zlíbí. V potaz nevzali ani úvodní dva nebezpečné opavské výpady, a do třetice je proto Slezan ztrestal. Žídek nahodil kotouč od modré a před brankou neobsazený Vaněk šikovně tečoval puk do Hromadovy sítě (0:1). A protože obdržená branka neměla na hru domácích žádný efekt, radovali se hosté v čase 5:16 znovu. Rychlou akci dva na jednoho zakončil střelou pod přemisťujícím se Hromadou Džemla (0:2). V zápětí byl navíc vyloučen Kubo a hosté svou přesilovku bleskově využili. Puk putoval po ose Vaněk – Vítek až k neobsazenému Piskořovi a ten z blízka překonal Hromadu potřetí (0:3).

Opavští i nadále kontrolovali hru a až na vzácné výjimky nepouštěli domácí na dostřel své branky, na čemž nic nezměnila ani druhá vsetínská přesilovka. Navíc na začátku 12. minuty Slezan skóroval po čtvrté. Postaral se o to Trčka, který zcela neobsazen tečoval, mimo Hromadův dosah, nahození Roupce (0:4). Hned o minutu později ještě Opavští další šikovnou tečí trefili Hromadovu levou tyč, načež se až do konce první třetiny spokojili s kontrolováním získaného náskoku. Nedalo jim to ani moc práce, neboť s výjimkou přesilovkových pokusů Vávry, který šel těsně vedle, a Kentoše, který v pohodě lapil gólman Machovský, se domácí k prakticky ničemu nedostali. Do šaten proto odcházeli hosté s pohodovým náskokem čtyř gólů.

O přestávce se zřejmě trenér Turek rázně postaral o to, aby se dřímající vsetínští mladíci dokonale probrali a do druhé třetiny tak Valaši vstoupili s mnohem větším nasazením a s chutí pokusit se ještě něco s výsledkem udělat. Z platonického náporu se však domácím nedařilo vypracovat si kloudnou šanci a tak největší ohrožení pro opavského gólmana znamenali ve 25. minutě Vávra s Kentošem, kteří se marně snažili vydolovat puk z jeho výstroje. Slezané navíc brzy pochopili, že pouhé bránění náskoku až do konce se jim nemusí vyplatit a opět začali vystrkovat růžky. Na pozorného Hromadu si ale nepřišli a hra postupně upadla do podprůměru.

Zlepšení nastalo až krátce po polovině zápasu, kdy Hromada nejprve lapil nepříjemný pokus Vaňka z bezprostřední blízkosti a krátce na to skončil brejk opavské týmu pouze na zadním mantinelu. Téměř okamžitě zafungovalo nedáš - dostaneš. Dmitrij Jaškin poslal v akci dva na jednoho puk na Horehledě a ten přesnou střelou k tyči připravil Machovského o čisté konto (1:4). Domácí vycítili šanci a v následujících minutách si vynutili převahu. Tu na krátko přerušilo vyloučení Ptáčníkovo, během nějž proti nebezpečné střele Roupce musel předvést své umění Hromada. Na konci oslabení se jeden z domácích hráčů řítil zcela osamocen na Machovského, nechal však pouze vyniknout opavského brankáře. V závěru třetiny ještě neuspěl se svým pokusem z těžkého úhlu Horehleď, do šaten tak odcházeli domácí s třígólovým mankem.

Také do třetí třetiny vstoupili domácí se sympatickou snahou o zdramatizování utkání a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Nejprve sice Kentoš nedokázal ve velmi dobré pozici překonat ležícího gólmana, v čase 41:26 se však už domácí radovali, když puk z hole Pořického doklouzal pod výstrojí opavského gólmana až do sítě (2:4). Valaši i nadále pokračovali v aktivní hře, jako blesk z čistého nebe ale udeřilo na druhé straně. Vítek unikl vsetínským obráncům a svůj dlouhý blafák dokázal, i s trochou štěstí, zakončit pod ležícím brankářem Valachů (2:5). Inkasovaný gól otřásl s domácím odhodláním a následná pětiminutovka se tudíž odehrála především ve středním pásmu. Na konci 50. minuty ovšem zazmatkovala hostující obrana a zcela nekrytý Ptáčník u opavské tyče potrestal dorážkou její zaváhání (3:5). Za dalších 27 sekund už to navíc bylo jenom o gól. Jaškinova střela sice pouze orazítkovala tyč Machovského brány, Kajaba byl však ve správnou chvíli na správném místě a svou dorážkou snížil manko domácích na jediný gól (4:5). Ihned po rozehrávce navíc nechybělo mnoho a mohlo být srovnáno, puk neposeda si však tentokrát cestu do hostující sítě nenašel.

Opavě se po chvíli přeci jen podařilo zvednout hlavu a zejména zásluhou agilního Zony několikrát prohnali vsetínskou obranu. V čase 54:18 ovšem přehnal svůj důraz u mantinelu Kysela a trestem na pět minut + do konce utkání nabídl Valachům jedinečnou šanci na srovnání skóre. Úvod dlouhé početní výhody se sice Vsetínu nepovedl, když však v čase 56:25 fauloval Džemla, usmívala se na domácí dvouminutová přesilovka 5 na 3. Valaši si vzali oddechový čas a následně všem přihlížejícím předvedli, jak těžké je udržet se proti třem bránícím hráčům v útočném pásmu. Teprve v závěru dlouhé přesilové hry zamkli hosty v jejich obraném pásmu, mimo Mikuláštíkových pokusů od modré a střely Vávry, která prosvištěla kolem Machovského tyče si ale žádnou výraznější šanci vytvořit nedokázali.

Půl minuty před koncem ještě domácí trenéři odvolali brankáře, Slezan si však už závěrečné vteřiny s přehledem pohlídal a odváží si z Valašska cenné tři body, které mu zajistí 7. místo a tím i výhodu domácího utkání v případném rozhodujícím zápase osmifinále play-off. Vsetínští sice od druhé třetiny nepředvedli špatný výkon a většinu času byli i lepším týmem, čtyřgólové manko nasbírané v první třetině však pro ně bylo, v kombinaci s nepovedenými přesilovkami, nedostižné.