, sobota 4. 11. 2000

HC Slezan Opava

1:1

HC Kometa Brno

60.Brančík (Rozum, Kašík) - 16.Skokan (Weber). Rozhodčí Poruba - Klapetek, Tošenovjan. Vyloučení 2:5 navíc Dufek 10 OT. Diváků 2130. Střely na branku 37:17.

Vojtek - Přibyla, Křetínský, Laurenčík, Vosátko, Galvas, Ptáček - Lhotský, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek, Rozum - Mikšan, Harazim (35.-42.Kříž), A.Padělek (42.Kříž). Trenéři Suchánek a Hulva.

Kleinár - Hartinger, David, Kučírek, Elsner, Reiff, Krajíček - Kárný, Sedláček, Vošta - Točík, Duba, Dufek - Skokan, Weber, Moskal - Duchoslav, Meixner, Peslar. Trenér Otoupalík.

Hosté, s kapitánem Duchoslavem až ve čtvrtém útoku, však v úvodu zápasu aktivitou příliš nehýřili. Snažili se vše podřídit defenzivě a útočné pokusy se omezovaly na sporadická nahození do útočného pásma. Tato taktika se jim však vyplácela, domácí nemohli najít na těsnou obranu recept a do mnoha šancí se nedostali. Jak se pozěji ukázalo, klíčovým okamžikem utkání byla domácí přesilovka v polovině první třetiny. Při vyloučení Meixnera vyhodil brankář Komety Kleinár puk do hlediště a Opava tak dostala příležitost hrát téměř dvě minuty s převahou dvou mužů na ledě. Domácí se snažili rozebrat brněnskou trojici kombinací, ale ta jim to dobrým pohybem přiliš nedovolovala a tak největší šancí domácích byla Vosátkem nastřelená tyč. Od této chvíle se na hokejky Slezanů přilepila nervozita, která je provázela s narůstající intenzitou až do konce zápasu. Úsměv na tvářích domácích trenérů určitě nevyloudila situace ze 16.minuty. Obránce Galvas nedokázal na modré zpracovat nepříliš prudkou přihrávku, Weber jej obral o puk a uháněl si to na bránu. Druhý opavský bek Ptáček se jej snažil křižovat, ovšem Weber se kolem něj elegantně obtočil a zadovkou našel najíždějícího Skokana, který bez problémů skóroval. Jiné šance první třetina nepřinesla.

V úvodu druhé části sice nejprve domácí obránce Křetínský nabídl svou chybou skórování Duchoslavovi, ale ten jeho přesnou přihrávkou trestuhodně pohrdl, ale potom se před brankou Komety strhla hotová bouře. Prim v ní hrála zvláště druhý domácí útok, ale své šance neproměnili Rozum, Laurenčík ani Kašík. V nájezdu dva na jednoho neuspěli také Brančík se Šebestou a velice blízko gólu byl Lhotský, puk po jeho střele poskakoval Kleinárovi mezi betony, ale zastavil se těsně před brankouvou čarou. Hosté se kromě několika náznaků k ohrožení domácí branky téměř nedostali, gólman Vojtek musel krýt během druhé části pouhé čtyři střelecké pokusy. Výjimkou byla zadovka Dufka, odkrytou branku však naslepo netrefil. Co byla ale domácím platná drtivá převaha, když žádná ze jejich střel za záda brněnského brankáře neprošla.

Do třetí třetiny postavili domácí s cílem oživit třetí útok Davida Kříže, ale ukázalo se, že momentálně nemá Slezan za zraněné Suchánka a Najdka rovnocenou náhradu. Domácí se dál snažili přejít přes urputnou brněnskou obranu, ale jejich přihrávky se s postupujícím časem čím dál tím víc vzdalovali hokejkám svých adresátů, zejména Pavel Šebesta měl v tomto ohledu svůj "den". Kometa pokračovala úspěšně ve své taktice vyčkávání na brejky, po jedné nepřesné přihrávce se do brejku dostali Moskal s Weberem, ale byli zastaveni akrobatickým obraným zákrokem Přibyly. Další šanci měl Kárný, objevil se sám před Vojtkem, ale ten jej vleže vychytal. V poslední desetiminutovce byli hosté na polovině Opavy skutečně již jen stopově, naopak celé hokejové dění se nastěhovalo před Kleinárovu branku, ale střely domácích, hrajících již jen na dvě pětky, končili buďto v jeho lapačce, na jeho betonech nebo v jednom případě i na jeho masce. Obrovskou šanci na vyrovnání měl Harazim, ale ve výhodné pozici se své šance zalekl a ještě přihrával Kašíkovi, ten však jeho přihrávku už nečekal. Už to vypadalo, že si Kleinár za svůj výkon odveze odměnu v podobě čistého konta a Kometa dva body za vítězství, když se za brankou hostí dobře zorientoval Rozum, přihrál volnému Brančíkovi a ten z bezprostředí blízkosti vyrovnal. Do konce zápasu chyběli pohé čtyři vteřiny. Hostům tak zbyly jen oči pro pláč, remíza se v jejich situaci rovnala prohře, domácí naopak prodloužili svou sérii infarktových závěrů, oproti předchozímu zápasu v Rosicích dokázali vyrovnat o celé tři vteřiny dříve.

Ohlasy trenérů

Řekli po utkání:

Jiří Otoupalík, trenér Komety: Kdyby nám někdo před zápasem řekl, že si odvezeme z Opavy bod a navíc budem celou dobu hrát o dva body, příliš bych mu nevěřil. Jeli jsme sem s taktikou vše podřídit obraně a témeř celý zápas se nám to dařilo, bohužel, v poslední minutě v power play Ondřej Vošta netrefil prázdnou branku a domácí vyrovnali. To se už tak v hokeji stává, mrzí mě však průběh celého zápasu z pohledu rozhodčích, zvláště pak čárových, kteří celý zápas posuzovali odlišně zakázaná uvolnění a před vyrovnávacím gólem neodpískali ofsajd. S výkonem svého mužstva jsem ale velmi spokojen, splnili všechny taktické pokyny.

Pavel Hulva, asistent trenéra Opavy: Gratuluji hostům k bodu, jsou prvním týmem, který nám dokázal vzít doma bod. Kometa hrála celý zápas zodpovědně v defenzivě, těžko se nám přecházelo do útoku. Klíčová byla přesilovka pět na tři v první třetině, nedali jsme gól a potom na nás dolehla nervozita, která nás držela až do konce. Jsme teď malinko v krizi, sice jsme zkoušeli různě míchat se sestavou, ale k ničemu to nevedlo, ukázalo se, že Najdek se Suchánkem opravdu chybí. Robert Najdek by však už měl být ve středu v Berouně k dispozici, žádné další nové hráče na hostování již brát nebudeme, spíš se pokusíme zabudouvat naše mladé hráče do týmu.