, sobota 11. 11. 2000

HC Slezan Opava

2:0

HC Dukla Jihlava

17.Brančík (Lhotský, Šebesta), 43.Najdek (Irgl). Rozhodčí Votroubek - Gebauer, Vrdlovec. Vyloučení 6:5. Bez využití. Diváci 2550. Střely na branku 28:25.

Vojtek - Křetínský, Přibyla, Laurenčík, Vilášek (30.Vosátko), Ptáček, Galvas - Lhotský, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek, Rozum - Irgl, Najdek, Mikšan. Trenéři Suchánek a Hulva.

Sáblík - Morava, Čáslava, Šmarda, Pospíšil, Duben, Ficenc - Poukar, Cachnín, Hodek - Říha, Adamec, Novotný - Mokrejš, Benda, Koudelka - Holík, Třetina, Ščepka. Trenéři Dovřák a Svoboda.

Do domácí sestavy se po zranění vrátili Najdek a Kašík, během reprezentační přestávky posílil Opavu ještě vítkovický Irgl a všichni tři chtěli domácím pomoct zapomenout na debakl v Berouně. V úvodu však oba týmy předváděli neuspořádanou hru se špatnou rozehrávkou, na obou stranách končily útočné akce ještě dřív než začaly a domácí trenér musel hráčům důrazně připomenout, jaké taktické pokyny jim před zápasem udělil. Ale kromě šance Kašíka, který byl v šanci zastaven faulem hostujícího Čáslavy na sebe nikdo výrazněji v útoku neupozornil. Až v šestnácté minutě se k puku na modré dostal Lhotský, před bránou zpětnou přihrávkou našel Brančíka a ten střelou mezi Sáblíkovy betony otevřel skóre. Na druhé straně se do dvou šancí dostal kapitán Dukly Cachnín, ale jednou jej vychytal Vojtek a podruhé střílel vedle.

Na začátku druhé části, v doznívající jihlavské přesilovce, se Říha dobře uvolnil Adamce, ale ten trefil jen Vojtkovu vyrážečku. V dalších minutách se Jihlava dostala do velkého tlaku, ale skóovat se jí nepodařilo. Vojtek měl velké štěstí při zmatku, který před ním vytvořil první útok Dukly, Cachnín jej trefil do betonu a i střela Čáslavy, která prošla klubkem pěti hráčů před Vojtkem, neprošla za záda opavské jedničky. Domácí se z tohoto tlaku vymanili až okolo poloviny zápasu, kdy jim pomohla dobře zahraná přesilovka. Rozum trefil od modré tyčku a blízko skórování byl i Sochorek. Hráči Dukly však neustále hledali okénka v opavské obraně a po jednom z nich se dostal sám před Vojtka Koudelka, ale jeho střela našla pouze Vojtkovu lapačku.

Poslední třetina náramně vyšla mistru světa v barvách Slezanu, Zbyňku Irglovi. Ve třetí minutě si za brankou Dukly laškovně pohrál s Miroslavem Dubnem a předložil nádhernou přihrávku Robertu Najdkovi, pro nějž už nebyl problém skórovat. Po druhé brance sice ještě Jihlava nesložila zbraně, ale gól jí prostě dnes nebyl dopřán. Na Vojtkovi si postupně vylámali zuby Poukar, Cachnín, Adamec a Benda. Ten dokonce dvakrát. Lukáš Sáblík ale také dokazoval, že patří k výborným gólmanům, třeba když se odvážně vrhnul pod nohy Lhotskému a zlikvidoval tak jeho velkou šanci. Všichni na stadioně očekávali v závěru tlak Jihlavy a snahu o zvrat v zápase, ten se však překvapivě nekonal. Naopak, domácí mohli svůj gólový účet ještě rozmnožit. Irgl nejprve poslal do šance opět Najdka a potom se rozjel na Sáblíka sám, ale tem mu jeho dlouhý blafák zlikvidoval. Zápas tak skončil dvougólovým vítězstvím domácích a tradice minimálního počtu branek v duelech Dukly a Slezanu zůstala zachována. Martin Vojtek si navíc připsal v sezoně už svou čtvrtou nulu.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák, trenér Jihlavy: K utkání toho moc říct nemůžu, každý přece ví, že kdo nedá góly nemůže vyhrát. Už po několikráté se nám opakuje, že máme mnoho šancí a nedáme ani ty nejvyloženější. Zápas se podle mě lámal ve druhé třetině, kdy jsme měli mnoho dobrých šancí a neproměnili žádnou. Jednoznačně jsme zklamali střelecky.

Pavel Hulva, asistent trenéra Opavy: My jsme si byli vědomi, že v zápasech s Jihlavou padá mlo gólů a každá chyba se tak může vymstít, proto jsme hráče nabádali, ať hrají maximálně zodpovědně. Po debaklu v Berouně jsme měli s hráči pohovory, zdůrazňovali jsme jim, že musí hrát zezadu a myslím, že to svůj účel splnilo. Nebyla to možná příliš pohledná hra, ale další ztráta v řadě by pro nás byla nepříjemná, hráči si tajky potřebovali spravit sebevědomí po zápase v Berouně.