, středa 10. 10. 2001

HC Slezan Opava

6:5

HK Jestřábi Prostějov

7.Šebesta (Lhotský T.), 9.Lhotský T.(Mikšan), 12.Sochorek (Rozum, Kašík), 31.Galvas (Najdek, Mikšan), 43.Lhotský T. (Šebesta), 46.Rozum (Kašík, Ptáček) - 10.Sýkora (Hradecký, Švec), 10.Černý (Palinek, Komínek), 19.Světlík (Šakarov, Sýkora), 24.Černý (Homér), 47.Palinek (Černý). Vyloučení 4:8 + Palinek DKU, využití 2:0. 1220 diváků.

Hrazdíra (19.Vlašánek) - Galvas, Vilášek, Ptáček, Přibyla, Laurenčík, Dostál, Vosátko - Kříž, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek, Rozum - Mikšan, Najdek, Suchánek - Lhotský T., Harazim, Lhotský L.

Chlad (9.Hamrla) - Píchal, Vlček, Faltýnek, Homer, Švec, Světlík - Černý, Palinek, Komínek (21.Wittlich) - Janeček, Kárný, Lipina - Šakarov, Sýkora, Hradecký.

Opava nastoupila do zápasu se sedmi obránci a čtyřmi útoky, tedy v sestavě, která ji přinesla úspěch v Liberci. A ačkoli v prvních minutách, které se hrály opravdu v pekelném tempu, měli navrch Prostějovští, dostali se domácí do vedení. Pokaždé u toho byl Tomáš Lhotský. Nejprve se přihrával Šebestovi, který zdálky prostřelil Chlada, a po chvíli sám skóroval po samostatné akci, i když byl při ní faulován. Na Martina Chlada byly dvě branky ze tří střel příliš a tak přenechal své místo kolegovi Hamrlovi. Opava se však z vedení dlouho neradovala. Už za minutu totiž tečoval Sýkora střelu Ševce od modré a snížil, po chvíli dorazil do odkryté branky puk Černý, když před ním trefil Palinek tyč.

Na tabuli svítil čas 11:37 a skóre se opět měnilo, tentokrát ve prospěch domácích. Kombinaci celého útoku zakončoval svou pátou letošní brankou Dalibor Sochorek. Za Prostějov mohl vzápětí vyrovnat Sýkora, ale trefil jen tyč. Za chvíli však domácí brankář Hrazdíra už tolik štěstí neměl. Skrze chumel hráčů jej od modré prostřelil Světlík a i do domácí branky se postavil náhradník.

O přestávce zažili obě kabiny hromobití, které stihlo hlavně obrannou činnost. Domácí stáhli hru na tři útoky, kromě mladíků Kříže a L.Lhostkého se v dalším průběhu zápasu neobjevil překvapivě ani zkušený Brančík, v modrém dresu Prostějova nahradil Komínka Wittlich.

Obě mužstva si na defenzívu začali dávat větší pozor a na další branku si diváci museli počkat "celé" tři minuty. Po Palinkově přihrávce se přesně do růžku trefil Michal Černý, pro kterého to byla už druhá branka v zápase. K vyrovnání pomohla domácím přesilovka pět na tři, když vteřinu před jejím vypršením prostřelil Hamrlu nechytatelným projektilem Galvas.

Velice důležitý moment se odehrál v šestatřicáté minutě. Tomáš Sýkora se dostával do šance, ve které jej hákoval Vilášek. Výsledkem faulu bylo trestné střílení se kterým si však Michal Černý dobře neporadil a poslal puk do boční sítě Vlašánkovi branky. Tentýž hráč měl ještě velkou šanci pár vteřin před koncem druhé třetiny, ale opět neuspěl.

Rozhodnutí padlo ve třetí části. Svou druhou branku v zápase vstřelil po Šebestově přihrávce také Tomáš Lhotský a dvoubrankové vedení nadělila parádním gólem Opavě druhá řada. Po přesilovkové kombinaci, při které puk putoval postupně po hokejkách všech opavských hráčů na ledě, se objevil Rozum před prázdnou brankou a bylo to 6:4. Hanáci se však nevzdali a Martin Palinek překvapivou střelou zápěstím snížil. Tentýž hráč však svou nedisciplinovaností připravil svůj tým o možnost závěrečného náporu. Vysokou holí zranil domácího Vosátka a byl vyloučen na 5 minut + do konce utkání. Po chvíli zahákoval Šebestu Faltýnek a domácí mohli hrát celé dvě minuty v pěti proti třem. I přes velké šance se jim však skórovat nepodařilo, navíc byli po vzájemné šarvátce vyloučení Kašík a Černý. V jednu chvíli sedělo na trestné lavici dokonce celkem pět hráčů. V poslední minutě hráli hosté ještě bez brankáře, ale vyrovnat se jim už nepovedlo. Když navíc Najdkovu střelu směřující do prázdné branky zastavil bruslí Světlík, skončilo rušné a zajímavé utkání vítězstvím domácích 6:5.


Ohlasy trenérů

Kamil Přecechtěl (Prostějov): První třetina nám nevyšla příliš podle představ, resp. ty tři vstřelené branky byly dobře, ale ty tři inkasované jsme nějak neplánovali. Později jsme se zkonsolidovali a dokázali hrát vyrovnaně, v poslední třetině nás však rozhodila série vyloučení. Dodnes jsem neměl letos s rozhodčími problémy, ale pískali otřesně. I přesto si však domácí za trochu větší disciplínu a nasazení vítězství zasloužili.

Jiří Režnar (Opava): Připadalo mi, jako bychom hráli bez obrany. Po první třetině jsme plánovali nechat někoho z té sedmičky obránců, se kterou jsme začali, na lavičce, ale pokud bychom měli nahradit ty, co nehráli dobře, musel by se svléknout i tady pan správce, co má už pomalo sedmdesát. Na začátku nás Prostějov přehrával, ale paradoxně jsme se dostali lacino k vedení. Hráči si potom začali myslet, že jsou mistři světa, ale za minuty bylo srovnáno. Naštěstí se nám podařilo využít přesilovky, což se nám dřív nevedlo. Chtěl bych poděkovat těm desti nebo jedenácti hráčům, kteří vlastně dohrávali posledních 15 minut, když odstoupili Dalibor Sochorek a Michal Dostál.