, středa 17. 10. 2001

HC Slezan Opava

5:10

KLH Chomutov

3.Suchánek (Brančík, Šebesta), 19.Šebesta (Brančík), 24.Brančík, 33.Glabazňa (Najdek), 57.Glabazňa (Sochorek, Lhotský L.) - 4.Šíp (Jeslínek), 8.Stavenský (Koláček), 14.Stavenský (Mikšovic), 14.Filip (Koláček, Stavenský), 18.Koláček (Stavenský), 22.Plaček (Mikšovic, Macholda), 23.Koláček (Boušek), 42.Mošna (Petrovka, Mikšovic), 44.Stavenský (Boušek, Koláček), 55.Šíp (Jeslínek). Vyloučení 5:8 + Najdek 10 - Filip 5+DKU. 980 diváků. Střely na branku 35:32.

Hrazdíra (14.-23.Vlašánek) - Galvas, Vilášek, Laurenčík, Dostál, Přibyla, Ptáček (21.Vnenk) - Suchánek, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek, Rozum - Mikšan, Najdek, Lhotský T. - od 21. Kříž, Glabazňa, Lhotský L.

Jarina - Suchý, Filip, Macholda, Plaček, Szákal, Chatrnúch, Trefný - Stavenský, Koláček, Boušek - Jeslínek, Šíp, Dlouhý - Petrovka, Mikšovic, Mošna.

Oba celky vyznávají útočný hokej a více než na pevnou defenzívu spoléhají na své útočné schopnosti. V chomutovském týmu však mají navíc vzadu jistotu v podobě Kamila Jariny. Ačkoli šlo na obě branky v první třetině po deseti střelách, vedli hosté po dvaceti minutách 5:2.

Poprvé šli hosté do vedení v osmé minutě. Při vyloučení Ptáčka vyhrál Koláček vhazování, posunul na Stavenského a Ptáček se mohl po pěti vteřinách vrátit na led. Ve třinácté minutě to byl opět Stavenský, kdo trefil přesně mezi betony Emila Hrazdíry. Ten se raději nechal vystřídat Vlašánkem, podobně jako minule proti Prostějovu. Uběhlo však dvacet vteřin a aniž by si Vlašánek sáhl na puk, překonal jej tečovanou střelou Lukáš Filip. Nebylo to však všechno, v osmnácté minutě objel Koláček branku a nikým neatakován zvýšil na 5:1. Opava to však ve hře dopředu nevzdávala, po kombinaci prvního útoku snížil Pavel Šebesta.

Do druhé části poslal domácí trenér čtveřici mladíků, která hru rozhýbala, ale výsledkem byly pouze další dvě branky v opavské síti. Nejprve se prosadil Plaček a za pár vteřin poslal Vlašánka zpět na střídačku Kamil Koláček. Petr Vlašánek si za 11 minut pobytu na ledě připsal dva úspěšné zákroky a čtyři inkasované branky!

Slezan však svůj sisyfovský boj nevzdal. Nejprve Jarina vychytal osamoceného Brančíka, vzápětí se však opavský centr prosadil dorážkou. K dalšími opavskému tlaku pomohl hostující Lukáš Filip, který se nechal vyloučit na pět minut + do konce utkání. Opava však v pětiminutové přesilovce vstřelila pouze jednu branku, zblízka se prosadil Glabazňa. Zlomový moment přišel těsně před koncem druhé třetiny, Tomáši Lhotskému odskočil v jasné šanci puk a hosté už zbytek přesilovky ubránili. Pokud by se domácím podařilo snížit na 5:7, měli by v třetí třetině ještě šanci na zvrat, takto to měli velice těžké.

Chomutov se už ve třetí třetině zaskočit nenechal. Nejprve se trefil kapitán Mošna a poté dokončil svůj hattrick po úniku Koláčka Stavenský. Dvojice Koláček - Stavenský si v zápase dohromady připsala osm bodů! Ke konci zápasu už domácí rezignovali a nechali hrát mladíky, na obou stranách potom skóre zaokrouhlili Šíp a Glabazňa.


Ohlasy trenérů

Ladislav Kolda (Chomutov): Když dáme na ledě soupeře deset branek, nemůžu být nespokojen. Opravdu se nám výjimečně dařilo v útoku, zda to bylo zlepšením produktivity nebo výpadkem domácích brankářů, to nevím, ale těší mě to. Věděli jsme, že nás nečeká lehké utkání a první třetina nám to potvrzovala. Kdyby domácím zachytali brankáři, tak věřím, že to bylo vyrovnané utkání a o body bychom těžce bojovali. Vysoký výsledek nám doufám přinese psychickou pohodu.

Pavel Hulva (Opava): Těžce se mi to hodnotí. K brankářům se vyjadřovat nebudu, to mi nepřísluší, děsí mě však hrubé chyby v obraně. V první třetině jsme hráli dopředu dobře kombinačně, věřil jsem, že napravíme výsledek z Třebíče. Možná jsme mohli v druhé části se ještě dostat do hry, ale zbytečné branky nás neustále srážely. Věřím, že se hráči rychle oklepou a půjdou bez následků dál.