Slezan nestačil na Techniku a po osmi letech je bez play-off

  • sobota 20. února 2016
  • Redakce

Opavští hokejisté poslední kolo základní části nezvládli. Na ledě brněnské Techniky sice Slezané díky úvodní trefě Jakuba Vítka (na snímku) vedli, pak ale pětkrát v řadě inkasovali a prohráli 1:5. Opava tak končí poprvé po osmi letech bez play-off.

44. kolo, sobota 20. 2. 2016

Technika Hockey Brno

5:1 (0:1, 2:0, 3:0)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 24. Piskoř (Kadlec, Látal), 28. Bustin (Čtvrtníček, Stehlík), 46. M. Brzobohatý (Havíř), 54. Čtvrtníček (Strýček, Bustin), 55. Bustin (Stehlík) – 2. Vítek (Polok). Rozhodčí: Held – Vožda, Lainka. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. Diváci: 99. Průběh utkání: 0:1, 5:1.

Jekel – Habrovec, Sedlák, Šidák, Havíř, Navrátil, Strýček, Zbořil, Vrba – M. Brzobohatý, Bustin, P. Brzobohatý, Benýšek, Biolek, Jurča, Piskoř, Čtvrtníček, Polesný, Kadlec, Látal, Stehlík.

Šafránek – Galvas, Vrabel, Tichý, Tůma, Pavelek, Mosler – Svoboda, Chalupa, Wolf – Selingr, Polok, Vítek – L. Černý, Rousek, Štindl.

Do první třetiny vstoupili aktivněji hostující hokejisté, nejprve ohrožoval Jekela Svoboda a na začátku druhé minuty překonal brankáře domácích Jakub Vítek. Vítek využil obrovské volnosti před Jekelem a nadvakrát dostal puk za jeho záda. Vyrovnat mohl o minutu později Kadlec, ale v rozhodující chvíli mu sjel puk z čepele a Šafránek tak zasahovat nemusel. V sedmé minutě mohl zvýšit na rozdíl dvou branek Chalupa, ale Jekel si s jeho střelou poradil. O necelou půlminutu později mohl srovnat nejlepší střelec domácích Petr Jurča, ale nedokázal procedit puk za Šafránka. Po Jurčově šanci se strhla menší šarvátka mezi domácím Benýškem a hostujícím Tůmou. Oba soci odešli na trestnou s dvouminutovým trestem.

Na 2:0 z pohledu Opavy mohl zvýšit Vítek po pasu od Poloka, ale nedokázal usměrnit puk za záda Jekela. Vyrovnání v podání Techniky mohl zařídit Bustin, ale proti bylo rameno Šafránka. Závěr třetiny patřil Technice, Šafránka prověřil nejprve Benýšek, poté Piskoř a trojlístek šancí zakončil Jurča, který minul klec Šafránka. Protože ani jeden nedokázal překonat hostujícího gólmana, tak se šlo do kabin za stavu 0:1.

Druhá perioda začala opět šancí hostí, konkrétně Chalupy, který před Jekelem zaváhal a neprostřelil domácího gólmana. Zaváhání Chalupy přišlo hosty draho. Ve čtyřiadvacáté minutě se na brankovišti prosadil důrazný Dominik Piskoř a vyrovnal. Na začátku osmadvacáté minuty se nechal vyloučit hostující Černý a Technika svou přesilovku dokázala využít. Jiří Čtvrtníček našel osamoceného Petera Bustina a ten poslal puk do sítě.

Vyrovnat mohl hostující Černý, ale ve svém úniku pouze vyprášil betony Jekela. Příležitost na zvýšení měl Stehlík, ale jeho střela si cestu do sítě nenašla. Tlak domácích gradoval, ale i další branková příležitost zůstala neproměněna, protože Michal Brzobohatý trefil tyč. Konec třetiny opět patřil domácím, kteří měli k dispozici přesilovku po faulu Poloka za hákování.

Vysokoškoláci nabídnutou přesilovkou ale nevyužili a do šaten se tak oba celky přemístily za stavu 2:1 pro Techniku.

Ve druhé třetině pokračovala Technika přesilovkou, kterou opět nevyužila. Velkou šanci si vytvořilo duo Benýšek - Brzobohatý, ale ani jeden nedokázal překonat Šafránka. To, co se jim nevedlo v dvaačtyřicáté minutě, se povedlo v minutě šestačtyřicáté. David Havíř našel Michala Brzobohatého, který vyseknul Šafránkovi parádní forhendovou kličku a zvýšil na rozdíl dvou gólů.

Čtvrtou branku ale přidal Jiří Čtvrtníček, který tečoval střelu Pavla Strýčka. Technika byla i nadále velice aktivní, což potvrdil pět minut před koncem Peter Bustin, který překonal po pasu Ondřeje Stehlíka rekordmana v bráně Opavy, Dušana Šafránka. Ačkoli se hostující Opava snažila o snížení, tak se jim nepodařilo překonat velice pozorného Jekela v bráně domácích.

Slezan se tak poprvé po osmi sezonách v řadě neprobojoval do druholigového play-off. Teď se mohou Opavští začít připravovat na zápasy o udržení, tedy pokud nebude druholigové play-out zrušeno. Rozhodnutí by mělo padnout v pondělí.


Ohlasy trenérů

Karel Suchánek (trenér Opavy): „Do utkání jsme vstoupili velice aktivně. Podařilo se nám dát první gól a první třetina byla z mého pohledu v naší režii. Od druhé části jsme byli málo v útočném pásmu, i přesto, že za stavu 1:2 nebyl zápas rozhodnutý. Ve třetí třetině jsme dostali další gól a už jsme nenašli vnitřní sílu, abychom s výsledkem něco udělali.“