28. kolo, sobota 4. 12. 2004

HC Bílí Tygři liberec

8:6 (3:0, 1:3, 4:3)

HC Slezan Opava

Branky: 2. Zeman (Kajínek, Ropický), 10. Ropický (Zeman), 16. Ropický, 31. Smetaník (Čejka), 48. Zeman (Tondr, Ropický), 50. Zeman (Tondr, Ropický), 59. Langr (Jaroměřský), 60. Smetaník (Novák, Jaroměřský) - 33. Jurdič (Herman, Tošenovjan), 36. Wolf (Tichý, Trefil), 39. Wolf (Plánovský), 46. Vlašánek (Grofek), 48. Jurdič (Herman, Grofek), 55. Tošenovjan (Herman). Rozhodčí: Neťuka - Prokeš, Veselý. Vyloučení: 2:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 153. Střely na branku: 47:38. Průběh utkání: 4:0, 4:4, 5:4, 5:5, 6:5, 6:6, 8:6.

Kalčík - Jaroměřský, Čejka, Sládek, Hodač, Seidl, Kajínek, Zákoutský - Novák, Langr, Smetaník - Ropický, Tondr, Zeman - Kopic, Pochobradský, Peřina.

Zatloukal - Mrkva, Plachký, Trefil, Tichý, Plánovský, Konečný, Čermák, Gulda - Tošenovjan, Jurdič, Bartošek - Herman, Grofek, Vlašánek - Gulda, Vimmer, Wolf - Blaga, Mlýnek, Szewczyk.

Hned první průnik hostů do útočného pásma přinesl obrovskou šanci. Po chybě libereckého Langra však Jurdič nedokázal chybu potrestat a Kalčíka v brance domácích nepřekonal. Rozdíl v proměňování vypracovaných šancí předvedli Liberečtí ve 2. minutě. Obránce Kajínek přesnou přihrávkou našel na útočné modré Ropického, který zatáhl puk do pásma a těsně před brankou ho nahrál na druhou tyč, kde číhal neobsazený Zeman. Po ledě zametl puk do opavské branky a zajistil domácím vedení.

O rychlou odpověď na liberecký gól se mohl postarat opavský Tošenovjan, který v útočné třetině vybojoval puk, ale dobře postaveného Kalčíka neprostřelil. Ve stejně dobré příležitosti se ocitl o dvě minuty později hostující Wolf, ale i po jeho střele skončil puk pod lapačkou domácího brankáře. Na druhé straně, v obranném pásmu Opavy, přihrál liberecký Smetaník zpoza branky mezi kruhy ideálně postavenému Langrovi. Jeho polovysokou jedovku vyrazil opavský brankář Zatloukal vysoko nad horní tyč své branky. V 8. minutě si liberecký brankář perfektně poradil se střelou Grofka i s následnou dorážkou Vlašánka.

Nedáš - dostaneš. To připomněli Liberečtí. V 10. minutě vybojoval Zeman za opavskou brankou puk a pohotově ho poslal před branku volnému Ropickému, který bekhendem, napodruhé, odrazem puku od levé tyče, překonal Zatloukala podruhé.

V 11. minutě volala po gólu akce libereckých, Ropického a Tondra. Druhý jmenovaný tvrdě vypálil a brankář Zatloukal puk srazil lapačkou na led, pod své betony. Teprve po chvíli si ho všiml a hokejkou ho odpálil do bezpečí. Pozornost libereckého brankáře vyzkoušel Tošenovjan, ale puk skončil v Kalčíkově lapačce. Hosté nebyli schopni domácího brankáře překonat ani z vyložených šancí. Naproti tomu se domácím dařilo. Jejich efektivita byla nebývale vysoká. Na začátku 16. minuty si zprava najel před opavskou branku Ropický. Přejížděl před Zatloukalovou svatyní, střelu neuspěchal a stálým driblováním donutil gólmana k pohybu. Když se už dostával ze střeleckého úhlu, poslal puk pod horní tyč opavské branky.

Do konce 1. třetiny měli hosté možnost na úpravu skóre. Šance si vypracovali nejprve Blaga, po něm Jurdič a tu největší Vlašánek. Ani on však nedokázal z ideální pozice mezi kruhy překonat klečícího brankáře Kalčíka.

Liberečtí v 1. třetině o trochu lépe bruslili, ale přesto byla hra vyrovnaná. Šance se střídaly na obou stranách, ale pouze Bílí Tygři je dokázali proměnit v gól.

2. třetina začala chybou opavského obránce. Puk zachytil mezi kruhy Zeman a polovysokou střelou nechal vyniknout Zatloukala, který puk vyrazil až do ochranné sítě za brankou. Ve 24. minutě byl liberecký Ropický adresátem perfektní přihrávky od Hodače. Puk převzal na útočné modré a po jeho samostatném nájezdu zazvonila pravá tyč opavské branky. Svého neúspěšného spoluhráče napodobil o minutu později Tondr a i po jeho dělovce zvonilo Zatloukalovi v uších.

Ve 28. minutě nevyužil zaváhání libereckého Peřiny opavský centr Grofek, jehož pohotovou střelu, mířenou po ledě k levé tyči, Kalčík zázračně vytáhl mimo branku. Štěstí stálo na straně libereckého brankáře i po střele Tošenovjana a pouze reflexivně vyrazil puk vysoko nad horní tyč. Lekci z efektivity, s přispěním hostujícího brankáře, předvedli opět domácí. Ve 31. minutě zpracoval v útočném pásmu, na pravém bodu pro vhazování, Čejkovu přihrávku Smetaník a jeho polovysokou ránu Zatloukal v lapačce neudržel. Puk mu z rukavice vypadl a překulil se přes brankovou čáru. Ačkoliv to nevystihovalo skutečný poměr sil na ledě, na světelné tabuli svítilo, pro hosty hrozivé, skóre 4:0.

Ani za tohoto nepříznivého stavu se hosté nevzdali a v následném průběhu zápasu se postarali o velké drama. To započali ve 33. minutě. Na konci rychlé kombinace s Tošenovjanem a Hermanem stál Jurdič, který střelou k levé tyči překonal rozhozeného Kalčíka, snížil na 4:1 a zavelel svým spoluhráčům k obratu. O tři minuty později byl vyslyšen. Po spolupráci opavských beků Trefila a Tichého dostal přihrávku za libereckou obranu Wolf a samostatný nájezd zakončil blafákem po ledě a překonal brankáře Kalčíka podruhé. V této fázi hry kupili Bílí Tygři chybu na chybu a nedokázali najít recept na celoplošnou hru hostů. Zbytečně komplikovali kombinaci a byli bezradní při rozehrávce. Jejich bezradnosti dokázali opavští opětovně využít. Byl to zase Wolf, kdo ve 39. minutě, po chybě liberecké obrany, ve spolupráci s Plánovským, upravil skóre na 4:3.

Začátek 3. třetiny byl ve znamení územní převahy hostů a protože domácí hráli bezradně, bylo otázkou času, kdy padne vyrovnávací gól. Ten přišel ve 45. minutě. V závaru před libereckou brankou se gólman Kalčík vrhl po puku, ale pod lapačku jej ukrýt nestihl. Grofek přiklepl Vlašánkovi, který puk pohotově poslal do liberecké sítě. Stav utkání byl srovnán, 4:4.

Teprve po tomto gólu se domácí částečně vzpamatovali a podařilo se jim poměr sil na ledě srovnat. V nadějné příležitosti se ocitl domácí obránce Čejka, ale Zatloukal jeho dělovku od modré zlikvidoval učebnicovým semaforem. Maximální snaha obou mužstev strhnout vítězství na svou stranu s sebou nesla velké množství nečistých zákroků, které však hlavní rozhodčí ponechával bez povšimnutí.

Zlepšená hra Bílých Tygrů jim přinesla ovoce ve 48. minutě. Ropický zatáhl puk do útočného pásma a přenechal do tandemu Tondrovi, který ho poslal na druhou stranu Zemanovi. Ten, dobře mířenou střelou, prostřelil opavského gólmana a poslal domácí do vedení. Z toho se ale Tygři radovali pouze 18 vteřin. Grofek vyhrál vhazování pro Hermana a ten přesnou přihrávkou poslal do úniku Jurdiče, který střelou těsně nad ledem prostřelil libereckého brankáře a bylo vyrovnáno.

A přetahování o vítězství nebylo ani tentokrát konec. Od opavského gólu uplynulo 69 vteřin, když rychlou kombinaci druhé liberecké útočné řady zakončil střelou Zeman a svou třetí brankou v utkání přiblížil k vítězství domácí. Hrálo se nahoru - dolů. Liberecký gólman musel zasahovat proti Vlašánkovi, opavský strážce svatyně obdivuhodně zasáhl proti střele i dorážce Nováka.

Brankostroj ve 3. třetině pokračoval v 54. minutě. Hosté se postarali o dokonalé drama a při vlastním oslabení. Při vyloučení Jurdiče využil chybu liberecké obrany Herman. Vybojoval puk pro Tošenovjana, který si kličkou položil libereckého gólmana na led a střelou doprostřed brány srovnal na 6:6.

Jednu z posledních možností rozhodnout měl na své holi liberecký Ropický. V těsné blízkosti branky hostů zvolil místo přihrávky střelu, ale Zatloukal si s jeho pokusem poradil bez větších problémů.

V 56. minutě, v přemíře snahy, se hosté dopustili chyby a na led naskočilo šest hráčů. Pozorný čárový rozhodčí jejich prohřešek odhalil a Opavští byli potrestáni dvouminutovým trestem. Síly, ztracené při bránění, chyběly hostům v 59. minutě. Jaroměřského střelu stihl Zatloukal ještě vyrazil, ale proti dorážce Langra byl bezmocný. Po vstřelení branky potřebovali domácí uklidnit a trenéři to řešili oddechovým časem.

V čase 58:49, v době kdy se Opavští probíjeli do útočného pásma, opustil gólman Zatloukal branku. Hosté, společně s domácí obranou, zašlápli u hrazení puk a vybojovali útočné pásmo. Při vhazování byl úspěšnější domácí Langr a poslal puk dozadu na beka Jaroměřského. Na jeden dotek potom putoval puk přes Nováka ke Smetaníkovi, který trefou do prázdné branky udělal tečku za dramatickým utkáním, ve kterém Opavu nepoložilo ani liberecké čtyřgólové vedení.


Ohlasy trenérů

Jiří Peřina (Liberec): „Zápas to byl vyrovnaný, i v 1. třetině, po které jsme vedli 3:0. Nebyl to ale spravedlivý odraz hry, nás v těch chvílích držel hlavně brankář. Potom se vytratila herní kázeň a měli jsme obrovské problémy. Od poloviny utkání mi připadalo, jakoby někteří hráči ztratili hlavu nebo jí spíše zapomněli v šatně. Nakonec jsme dokázali šťastně zvítězit a jak to říkám pokaždé v případě bodového zisku. Zlaté body.“

Mgr. Miloslav Kukol (Opava): „Utkání se pro nás od začátku nevyvíjelo dobře. Soupeř lépe bruslil a přehrával nás. I když jsme ale v polovině zápasu prohrávali 4:0, dokázali jsme vyrovnat. Ve 2. a 3. třetině to byl hodně vyrovnaný zápas a v závěru bylo otázkou štěstí, kdo dá vítězný gól. Domácí to štěstí měli a ten rozhodující gól dali.“