SDO: Opava Jihlavě dlouho vzdorovala, nakonec však na jejím ledě padla

  • sobota 27. února 2016
  • Lukáš Jasoněk, Tomáš Lysý

K poslednímu extraligovému utkání vyrazili opavští starší dorostenci do Jihlavy, která měla před tímto utkáním jistou účast v play-off. Slezané předvedli sympatický výkon a v prvních dvou třetinách se silným soupeřem drželi krok. Vaz jim zlomila až závěrečná část, ve které inkasovali hned čtyři branky a s extraligou se rozloučili porážkou 3:7.

Nadstavba, sobota 27. 2. 2016

HC Dukla Jihlava

7:3 (1:2, 2:1, 4:0)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 10. Heinrich (Mejzlík, Vála), 26. Heinrich (Jindra, Čermák), 26. Hrbatý (Stark), 45. Stark (Vála), 52. Hrbatý (Kadleček), 58. Oščádal (Heirich, Vála), 59. J. Slabý (Kadleček, Krtek) – 2. Pělucha (Döhner, Blecha), 13. Fedor (Pělucha), 39. Bitomský (Blecha, Řečinský). Rozhodčí: Antonín – Bernard, Mikoviny. Vyloučení: 6:9. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 55. Střely na branku: 37:18. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 7:3.

Chaloupek – Krtek, Vála, Vrátný, Huňáček, Stark – Oščádal, Heinrich, Mejzlík – Strnad, Jindra, Čermák – Kadleček, J. Slabý, Hrbatý

Lamla – Adamczyk, Lelek, Döhner, Kupka – Řečinský, Pělucha, Fedor – Konečný, Blecha, Langer – Hladoník, Bitomský

Již v polovině druhé minuty přišla pro domácí tým studená sprcha. Šimon Pělucha totiž využil Döhnerovu přihrávku před branku a s pomocí horní tyčky poslal kotouč pod víko. Za další dvě minuty Řečinský nejprve trefil z pravého kruhu levou tyč a poté proti jeho dorážce musel hasit nebezpečí Chaloupek. Jihlava trošku ožila v přesilovce, kdy po Kadlečkově teči nedokázal dorazit puk do branky ani Čermák a ani Vrátný. Naopak při přesilové hře Opavy byla více u puku Dukla a krátce po návratu vyloučeného hráče srovnala. Aleš Heinrich vystřelil z pravého kruhu a jeho pokus zapadl přes Oščádala, jenž se snažil tečovat puk, k pravé tyči branky. Jenže Opava si do přestávky vazal vedení zpět. Langer ještě tečoval puk těsně vedle, aby jej za brankou přihrál Pělucha na Marcela Fedora, který si vybruslil k levé tyči a bleskově zastrčil puk do branky - 1:2. V závěru třetiny se navíc řítil sám na branku po jihlavské chybě Fedor, ovšem tváří v tvář gólmana nepřekonal, Chaloupek zneškodnil jeho blafák do bekhendu levým betonem.

Do druhé třetiny nastoupila poněkud jiná Dukla. Domácí se tlačili do zakončení a byli téměř u všech puků první. Na konci pětadvacáté minuty vypálil Čermák z pravé strany a jeho dělovka se zastavila na spojnici břevna a tyče. Za okamžik již bylo srovnáno. Do stejného místa jako Čermák mířil Aleš Heinrich a lapačka Lamly promáchla naprázdno. Půlminuty poté již domácí poprvé v utkání vedli. Adam Hrbatý vystřelil z levého kruhu a sudí Antonín po poradě s asistenty Bernardem a Mikovinym gól uznali. Další šance přišly až po polovině zápasu. Řečinský si zblízka vylámal zuby na dobrém zákroku Chaloupka a na druhé straně vychytal Lamla tváří v tvář Oščádala. Stejný hráč za další minutu pálil zblízka z levé strany a gólman Opavy musel předvést dobrý zákrok lapačkou. Nebýt Kryštofa Lamly, prohrávali by hosté více než o gól, protože zlikvidoval i šanci Jiřího Slabého z předbrankového prostoru. Nedáš – dostaneš. V závěru třetiny se hosté opět prosadili v přesilovce. Celá čtyřka Jihlavy nechala Chaloupka zcela na holičkách a Jakub Bitomský měl neskutečně moc času, aby si kotouč přehodil na bekhend a poslal jej do sítě - 3:3.

Na začátku třetí třetiny mohl Duklu v přesilovce poslat do vedení Jindra, proti jeho ráně z pravé strany vytáhl Lamla parádní semafor. Skóre se měnilo až v pětačtyřicáté minutě. Aktivní obránce Vála zavezl puk po levé straně do pásma, před brankou jej nahrál Davidu Starkovi a další jihlavský bek našel mezeru mezi betony gólmana. Opavský gólman podržel svůj tým od dalšího zásahu, když dvakrát v rychlém sledu zneškodnil pokusy Krtka. Tříbodovou definitivu zařídil domácím Adam Hrbatý, střílející z pravého kruhu ke vzdálenější tyči, kde Kadleček ztěžoval Lamlovi práci. V samotném závěru třetiny se červenožlutí prosadili ještě dvakrát. Heinrichovu ránu od modré tečoval zblízka pod horní tyčku Vladimír Oščádal. Následně předvedl Slabý, Hrbatý a Kadleček kombinační um, ale gól padl až v další akci, když Jiří Slabý střelou z pravé strany uzavřel na konečných 7:3.

Zatímco Opava se loučí s extraligou s deseti body ve čtyřiačtyřiceti zápasech, Jihlavu čeká osmifinále s třetím týmem A-nadstavby Chomutovem. První a druhý zápas se odehraje na severu Čech ve dnech 3. a 4. března, třetí utkání bude následovat v pondělí 7. března na Vysočině. Série se hraje na tři vítězné zápasy. Případný čtvrtý zápas je datován na úterý 8. března v Jihlavě a pokud půjde série až do pátého zápasu, tak se tento rozhodující duel odehraje ve čtvrtek 10. března na ledě Pirátů.


Ohlasy trenérů

Karel Suchánek (HC Slezan Opava):V dnešním utkání jsme se dlouho drželi a že jsme byli domácím do třetí třetiny vyrovnaným soupeřem. V závěru bylo vidět, že ve dvanácti lidech je to strašně složité. Hráčům mohu poděkovat za bojovnost, škoda jen dvou slepených gólů Dukly ve druhé třetině. Na konci nebyl náš výkon už tolik soustředěný, ale myslím si, že jsme domácím byli před play-off důstojným soupeřem.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava):Po včerejšku jsme doufali ve zlepšený výkon, bohužel se nám to příliš nepodařilo. Protrápili jsme se ke třem bodům. Nyní je důležité, abychom si vyčistili hlavu a zapomněli na tento víkend. Od pondělí máme tři dny na to, abychom se připravili na play-off a tam zkrátka musíme předvádět úplně jiný hokej.