, středa 6. 2. 2002

HC Slezan Opava

1:6

SK Horácká Slavia Třebíč

4.Vosátko (Kašík) - 7.Hrbáček (Erat), 20.Beroun (Podstavek), 24.Erat (Altrichter, Sedláček), 52.Hrůza (Beroun, Fryauf), 53.Erat (Altrichter, Hrbáček), 56.Erat (Kříž). Vyloučení 4:6, využití 0:2. Střely na branku 27:32. 1290 diváků.

Hrazdíra - Galvas, Vnenk, Vostáko, Šťastný, Prokop, Přibyla, Vilášek - Šebesta, Sochorek, Kříž (41.Zdeněk) - Rozum, Harazim (15.Glabazňa), Kašík - Suchánek, Najdek, Mikšan.

Kučírek - Hrbáček, Ševčík, Mocek, Kříž, Sedláček, Souček, Polívka - Altrichter, Dolníček, Erat - Zahradník, Žiška, Holý - Fryauf, Hrůza, Dubec - Caha, Podstavek, Beroun.

Souboj dvou potencionálních soupeřů v prvním kole play off viděl ve středu večer opavský zimní stadion. Zatímco tým z Třebíče bojuje o druhou příčku v tabulce, domácí si chtěli posledním bodem pojistit definitivní účast v play off.

Hosté nastoupili do zápasu se čtyřmi útoky s cílem rozložit zátěž před rozhodujícími boji sezóny na více hráčů. Do domácí sestavy se vrátili zranění hráči Vilášek, Přibyla a Glabazňa, nikdo z nich ale neodehrál celý zápas, Vilášek dokonce odstoupil po několika minutách.

Vstup do zápasu se domácím povedl. Ve čtvrté minutě uzavřel hosty v obranném pásmu druhý útok a při signalizované výhodě prostřelil se štěstím Kučírka po Kašíkově přihrávce obránce Vosátko. Za okamžik mohl přidat druhou branku Najdek, když využil špatné rozehrávky Třebíče, ale tentokrát byl Kučírek na místě. Důrazný forčeking byl v první třetine nejúčinnější opavskou zbraní, snad šestkrát se podařilo domácím útočníkům zatlačit rozehrávající hráče do úzkých.

Žádná další šance ale nebyla využita, naproti tomu efektivní třebíčská taktika slavila úspěch. Zatímco domácí své akce často až nezdravě kombinovali a přicházeli tak o dobré střelecké pozice, hosté hráli jednoduše a účelně. Vyrovnat dokázali v přesilovce, při ktefé využil jasnou pozici obránce Hrbáček.

V poslední minutě první části propadli domácí v útočném pásmu, Beroun s Podstavkem vyrazili k rychlému protiútoku a šest vteřin před konecm dvacáté minuty poslal hosty do vedení prvně jmenovaný.

Zápas se definitvně zlomil třetí brankou Třebíče. Zatímco Opava ve druhé části zvýšila tempo ve snaze vyrovnat, prvnímu útoku hostů stačilo zakombinovat jeden z protiútoků až do opavské branky a Roman Erat zahájil svůj střelecký den. Od té chvíle bylo k vidění na obou stranách zvláště v přesilovkách hodně šancí, ale oba brankáři byli ústředními postavami druhé třetiny. V sedmnácté minutě měla Opava šanci snížit ve dvojnásobné přesilovce, vystřelila však na branku soupeře pouze jednou.

Ve třetí třetině zkorigovali domácí sestavu, ale k ničemu to nevedelo. Když potom využil rychlý protiútok Altrichter, domácí se sesypali a Roman Erat mohl přidat další dvě pěkné branky. V závěrečných minutách ještě Hrazdíra v pádu efektně vykopl dalekonosný pokus Kříže a domácí Zdeněk netrefil po chybném vyjetí Kučírka prázdnou branku.


Ohlasy trenérů

Řekli po utkání:
Radek Novák (Třebíč): Chtěli jsme hrát na čtyři útoky, a myslím, že se nám to vyplatilo, měli jsme potom v poslední části více sil. Základem úspěchu bylo pochytat rychlé domácí útočníky ve středním pásmu a to se nám myslím povedlo. Až na zranění obránce Ševčíka, který odstoupil po druhém střídání, jsem se zápasem spokojen.

Jiří Režnar (Opava): Nezbývá mi než pogratulovat hostům k vítězství. Byli jsme horší ve všech herních aspektech a činnostech, vypadalo to, jako by Třebíč hrála na 70 procent a přesto jsme na ně neměli. Zápas si pořádně rozebereme a budem se z něj snažit poučit.