, sobota 5. 1. 2002

HK Jestřábi Prostějov

5:2

HC Slezan Opava

8.Sýkora (Hradecký, Světlík), 29.Hradecký (Šakarov, Sýkora), 32.Sýkora (Maláč, Hradecký), 56.Černý (Vlček) - 3.Glabazňa (Šebesta, Brančík), 43.Brančík (Vosátko). Vyloučení 6:7, využití 1:1. 2800 diváků.

Maláč - Laurečík, Světlík, Píchal, Kohoutek, Faltýnek, Vlček - Černý, Kárný, Lipina - Šakarov, Janeček, Sýkora - Žajgla, Hradecký, Smejkal.

Hrrazdíra (32.Vlašánek) - Galvas, Vosátko, Přibyla, Šťastný, Vnenk, Vilášek - Glabazňa, Brančík, Šebesta - KAšík, Harazim, Rozum - Mikšan, Najdek, Suchánek - Lhotský.

Doposud největší návštěva letošní sezony se sešla na prostějovském zimním stadionu v sobotním podvečeru, kdy domácí HC přivítal na svém ledě tým Opavy. Prostějovští na konci loňského roku pětkrát za sebou neprohráli a naznačili, že se jim vrací forma. Další korálek na šňůru neporazitelnosti chtěli navléci i proti Slezanům a i přes některé chybičky se jim to nakonec podařilo. V brance mohl trenér Přecechtěl využít služeb Pavla Maláče, který den předtím chytal za Havířov. Zdravotně v pořádku a tedy kompletní se představili domácí i v poli.

Lépe do zápasu vstoupili hosté, kteří v prvních minutách pořádně přitlačili. Jak po zápase přiznal trenér Přecechtěl, vstupem do zápasu je opavští hokejisté pořádně zaskočili. Už v 1. minutě vyzkoušel pozornost brankáře Maláče Glabazňa, ale tentokrát ještě neuspěl. Z protiútoku kontroval první střelou na bránu Světlík, ale ani on nepřekvapil Emila Hrazdíru v brance Slezanů. V polovině 2. minuty byl vyloučen Laurenčík a přesilovku zahrála Opava skvěle. Střely K. Suchánka a Viláška Maláč ještě pochytal, ale následnému závaru již neodolal. Po kolotoči před jeho brankou se dostal do šance Šebesta, jeho bekhend skončil na tyči, štěstí měl i v dalších vteřinách, kdy se puk motal kolem brankové čáry. Sotva se domácí alespoň na pár vteřin osvobodili, už byli opavští hokejisté znovu před Maláčem a Glabazňa nadvakrát překonal ležícího Maláče - 0:1. Také v následujících minutách se hrálo spíše před Maláčem. Opava povzbuzena prvním úspěchem hrála atraktivní hokej, domácí hráči jakoby se nemohli po vánoční přestávce pořádně rozhýbat. V 7. minutě se však nechal zbytečně vyloučit Harazim a na tribuně fanoušci hlásili: Bude gól. A byl. Druhá formace zahrála početní výhodu na jedničku. Laurenčík posunul na modrou Světlíkovi, ten přenesl hru na Hradeckého, který byl na pravém křídle zcela volný, ideálně našel u vzdálenější tyčky Sykoru, kterému stačilo jen nastavit hokejku a puk si našel cestu do odkryté svatyně hostů! Bylo vyrovnáno - 1:1. Aktivnější však byli nadále hosté, kteří za první třetinu vyslali na Maláče dvojnásobný počet střel. Ve 12. minutě by nejprve vyloučen Mikšan, ale opavského hokejistu brzy následovali Faltýnek se Šakarovem a hostům se naskytla dokonce dvacetivteřinová výhoda přesilovky pět na tři. Naštěstí defenzivní úkoly si trojice prostějovanů plnila skvěle a vše tak přežili bez úhony. Také v dalších minutách byli více vidět opavští hráči, jenže Prostějov měl v brance Maláče. Toho nepřekonal ani v 17. Minutě Galvas, jehož střelu od modré si domácí gólman vychutnal do lapačky. Těsně před konce třetiny mohl strhnout vedení na stranu Prostějova Šakarov, leč nepodařilo se.

Ve druhé třetině se hrál výborný hokej. Prostřední dvacetiminutovka začala ve zcela odlišném duchu než první část. Tlak si tentokrát vynutili hokejisté Prostějova, kteří Slezan pořádně zamáčkli před Hrazdíru a několikrát to před jejich branku dost hořelo. Bohužel šance promarnili a nevyužita zůstala také přesilovka. Ve 26. minutě však v přemíře snahy ujel Brančík a Maláč musel znovu dokazovat své nesporné kvality. Na druhé straně kontroval utěšenou ránou Sykora. V těchto okamžicích se bylo opravdu na co dívat. Ve 28. minutě to zkoušel Lipina, po něm Kárný, na druhé straně měl šanci Rozum. Výsledek divoké hry nahoru -dolů na sebe nenechal dlouho čekat. V polovině 29. minuty se rozjel k individuální akci Šakarov, který projel celou opavskou obranou, objel také Hrazdírovu branku, z otočky našel najíždějícího Hradeckého, pro něhož už nebyl problém z bezprostřední blízkosti zasunou kotouč do prázdné branky - 2:1! Čtyři tisícovky diváků jásaly nadšením, ale to ještě nevěděly, že to nejlepší je teprve čeká. Pěkný průnik předvedl divákům také Laurenčík, ale jeho střela skončila pouze na betonech E. Hrazdíry. O pár vteřin později se však už radovali. A bylo u toho opět druhá pětka. Hradecký našel na křídle Šakarova, ten posunul do středu Sykorovi, který si to "upaloval" na Hrazdíru. Přesnou střelou k tyči bezpečně svůj nájezd proměnil a zvýšil tak vedení domácích - 3:1. V brance Opavy pak došlo ke změně, když E. Hrazdíru vystřídal Vlašánek. Mladší bratr slavnějšího Richarda (momentálně působícího v Německu) si ještě na rozloučenou vysloužil osobní desetiminutový trest. Do konce třetiny se již pak hrál takový neuspořádaný hokej, který se vyznačoval zejména nepřesnou rozehrávkou. Domácí hráči sehráli ještě dvě přesilovky, ale ty byly z jejich pohledu žalostné a více šancí z nich dokonce měli hosté…

Třetí třetina začala pro žlutomodré barvy nevesele. Uběhly necelé tři minuty, když se dopustil hrubé chyby Píchal a Brančík nabízené příležitosti bezezbytku využil - 3:2! Zápas tak dostal znovu potřebný náboj dramatičnosti. Dvoubrankový náskok mohl Prostějovu vrátit Šakarov, který si to s Hradeckým mířil na osamoceného obránce Slezanů. Prostějovský kanonýr se rozhodl pro střelu, kterou mu Vlašánek zlikvidoval. Ouzko pak bylo na druhé straně, kdy měl vyloženou šanci Brančík, po něm zkoušel vyrovnat Glabazňa, ale Maláč byl v obou případech na místě. Vůbec prostějovský gólman byl pro opavské hráče opravdu velkou překážkou a pro Prostějov základem pro pozdější vítězství. Jeho skvělé zákroky dávaly jeho spoluhráčům jistotu, naopak hostům braly klid z hokejek. Rozhodnutí přišlo čtyři minuty před koncem. V 55.minutě se šikovně uvolnil Žajgla, ale v tváří v tvář proti Vlašánkovi neuspěl. Neuběhla ani minuta a do dalšího samostatného nájezdu vysunul Vlček Černého. A tento okamžik se zapíše do dějin prostějovského hokeje. Domácí kanonýr si puk zkušeně podržel na hokejce, tělem rozhýbal brankáře, který mu lehl přesně tak, jak Černý chtěl, ten si dovolil ještě jednu šikovnou stahovačku a pak kotouč poslal pod břevno. Celá akce by se dala charakterizovat výstižným bonmotem "Pojď sem, kam jdeš…! Prostějov po této exkluzivní trefě, kterou se celý stadion doslova kochal a fanoušci šíleli nadšením, vedl znovu o dvě branky - 4:2. Diváci v euforii skandovali Míííša Černý a na poklonu střelci dokonce sundávali čepice! V závěru měli hosté možnost snížit v přesilovce, ale domácí hráči již utkání dohrávali v obrovské pohodě a prakticky nechtěli Opavě půjčit puk! Stadionem se tak mohly rozeznít oslavné chorály a po závěrečné siréně se fanoušci a hokejisté plně oddali děkovačkám.

Vstup do nového roku se tedy Prostějovu vydařil. Hokejisté z Hané neprohráli ani v šestém zápase za sebou a již potvrdili, že jsou opět na cestě soutěží vzhůru. Sobotní vítězství je o to cennější, že Opava se ukázala jako velice kvalitní tým a byla hodně těžkým soustem. Nutno si přiznat, že v některých chvílích měli domácí obrovské štěstí, které se díkybohu začíná přiklánět na jejich stranu. Základem pro důležité tři body byl výkon brankáře Maláče, jenž pochytal sedmatřicet střel a byl znovu tou potřebnou jistotou. Skvělý zápas sehrála druhá pětka s centrem Sykorou a branka Černého - to bylo opravdu něco neskutečného! Fanoušci mohli odcházet spokojeni.