, sobota 7. 10. 2000

HC Slezan Opava

4:1

HC Ytong Brno

5.Mikšan (Najdek), 9.Vosátko (Mikšan), 26.Mikšan (Šebesta, Najdek), 59.Laurenčík - 29.Mihola (Klimeš). Rozhodčí Polák - Pácal, Drobílek. Vyloučení 12:13 + Mikolášek 10 OT. Využítí 1:1, oslabení 1:0. Diváků 1350. Střely na branku 42:23.

Vojtek - Přibyla, Křetínský, Vosátko, Laurenčík, Galvas - Lhotský, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek, Rozum - Suchánek, Najdek, Mikšan. Trenéři Suchánek a Hulva.

Vasilev - Matoušek, Hruška, Kliměš, Trachta, Kališ, Vavruša - Mikolášek, Mihola, D.Novák - Polanský, Vak, Appel - Holík, Cech, Balabán. Trenéři Rutar a Balabán.

Že mají domácí bleskové nástupy do utkání si opavští diváci už zvykli, ale tři stoprcentní šance během 40 úvodních vteřin, to tu ještě nebylo. Ale gólman Vasilev vychytal nájezd Lhotského ve dvanácté (!) vteřině, střelu Brančíka o patnáct vteřin později i bombu od modré z hole Laurenčíka ve 40. vteřině. V dalším průběhu první části se slezané dostali do několika dalších šancí a porpvé skórovali v páté minutě. Po buly ve vlastním obraném pásmu se dostal k puku Mikšan, během dvou kroků získal rychlost a obránci Brna Hruška a Matoušek se už jen dívali, jak osamoceně pádí na gólmana Vasileva. Rozhodl se pro střelu zápěstím nad vyrážečku a rozhodl se správně - 1:0. Druhý gól na sebe nenechal dlouho čekat, po obléhaní brněnské branky se ke střele od modré odhodlal Vosátko a puk s přispěním brusle jednoho s brněnských obránců zapadl za záda Ivana Vasileva. V první třetině mohl skórovat ještě Šebesta, ale po Brančíkově přiťuknutí dlouho váhal se střelou. Ze strany Ytongu lze za šanci považovat pouze nahození Polanského, který objel opavskou branku, ale nikdo z jeho spoluhráčů se zrovna před ní nenacházel.

Ve druhé třetině se bez vyloučení hrálo jen necelou minutu. Poté začal sudí Polák vylučovat na obo stranách, hra se rozdrobila a týmy se nemohly dostat do tempa. V jedné z přesilovek se podruhé trefil David Mikšan, opět ranou nad vyrážečku Ivana Vasileva. Hosté poté přežili hru ve třech proti pěti opavským a naopak, v následné vlastní přesilovce skórovali. Od modré tvrdě vypálil Klimeš, jeho rána se odrazila od horní tyčky a v chumlu před brankou se nejlépe zorientoval Martin Mihola. Hosty branka povzbudila, jejich elán byl však rychle umrtven další sérii vyloučení, včetně osobní desítky pro Tomáše Mikoláška.

Mikolášek si trest odpykával ještě na začátku třetí třetiny, v jedné z dalších přesilovek mohl potřetí skórovat David Mikšan, ale z výhodné pozice střílel nad. Ve žlutočerném dresu Ytongu hrál dobrý zápas expardubický Tomáš Vak, ale ani jedna z jeho střel Martina Vojtka nepřekonala. Čtyři minuty před koncem si vzal nový muž na brněnské lavičce, loňský trenér Opavy a Šumperka Petr Rutar, time out. Jelikož byl vyloučen David Galvas a Ivan Vasilev přepustil své místo šestému hráči Ytongu do pole, měli hosté dvojnásobnou přesilu. Byli však už po několika málo vteřinách blízko čtvrtému gólu ve své brance, Pavel Šebesta v tísni vyhazoval puk a ten skončil po cestě přes celé kluziště na tyčce. Brněnští to nevzdali a David Novák byl blízko snížení, ale jeho tutovou šanci zlikvidoval rozklekem Vojtek. Power play Brna ukončil střelou do prázdné branky dvě minuty před koncem zápasu Dalibor Laurenčík a podtrhl tím výborný výkon domácí obrany, která odehrála celý zápas v pěti mužích. Domácím totiž chybí Bohuslav Ptáček (vykloubené rameno z minulého zápasu) a Daniel Vilášek, který těsně před zápasem skončil v nemocnici s podezřením na zánět slepého střeva. I když oslabeni, dál však Opavští vévodí prvoligové tabulce a jelikož tři z následujících čtyř zápasů hrají opět doma, dá se očekávat, že je jen tak někdo nesesadí.