Opava prohrála v Hodoníně 0:8 a sezona pro ni končí

  • neděle 14. března 2010
  • Michal Berg, Jan Hochman

Jasným vítězstvím domácího týmu Hodonína skončilo třetí utkání čtvrtfinále play-off. Domácí nepřipustili žádné drama a branky do sítě Davida Iláše, který v brankovišti nahradil Adama Trenčana, začali sázet hned od začátku. Právě jen výkon Iláše byl překážkou tomu, aby skóre narostlo do ještě větší výše. Domácí gólman Tuček pak byl s výjimkou několika málo šancí téměř bez práce a "Drtiči" si tak po výhře 3:0 na zápasy pohodlně dokráčeli do semifinále. Pro opavské hokejisty letošní sezóna končí nelichotivou porážkou.

ČF3, neděle 14. 3. 2010

SHK Hodonín

8:0 (2:0, 3:0, 3:0)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 4. Vaškovič (Haring, Komárek), 9. Salajka (Peš, Jurásek), 21. Flamík (Jurásek, Vrba), 24. Kaláb (Špok), 37. Špok (Kaláb, Hollý), 42. Špok (Kubica), 54. Vrba (Salajka, Peš), 58. Vaškovič (Vrba). Rozhodčí: Čech - Lošťák, Pospíšil. Vyloučení: 5:6, navíc Hoza (HOD) 10 minut, Grofek a Měch (oba OPA) 10 minut + DKU. Využití: 3:0. V oslabení: 2:0. Diváci: 2185. Střely na branku: 40:13.

Tuček - Salajka, Flamík, Koktan, Kaláb, Klimeš, Komárek, Pokorný, Podešva - Peš, Jurásek, Vrba - Kubica, Hollý, Špok - Vaškovič, Korotvička, Haring - Kuba, Sajdl, Hoza.

Iláš - Vitásek, Kukol, Tichý, Kysela Měkýš, Žídek - Kocián, Měch (50. Seidler), Grofek (24. Chalupa) - Pavelek, Mlýnek, Černý - Suchánek, Polok, Tůma

Drtiči se do svého soupeře zakousli hned od samého začátku a již po dvou minutách mohl otevřít skóre dnešního zápasu Korotvička, ale Iláš, který v bráně Slezanu nahradil Trenčana, vytáhl jeden z mnoha výborných zákroků. V zápětí vystřelili poprvé na Tučka i hosté, ale domácí brankář zasáhl taktéž. Stejně tak si počínal i v souboji s Mlýnkem. Po necelých čtyřech minutách se už ale mohlo téměř 2200 diváků v ochozech radovat z prvního gólu. Haring našel Lubomíra Vaškoviče, který rozšířil své brankové konto v play-off již na čtyři a poslal domácí do vedení.

Na začátku deváté minuty zvedl poprvé svou pravici hlavní rozhodčí Čech, který si všiml držení opavského Žídka a potrestal hosty dvěma minutami. Po šestnácti vteřinách se mohl ale vyloučený Žídek vrátit zpět na led, Drtiči využili přesilovku bleskurychle. Peš poslal přesnou příhru na Jozefa Salajku, který nedal bombou z prostoru mezi kruhy Ilášovi sebemenší šanci - 2:0.

V jedenácté minutě dostali početní výhodu i hosté, nedovolené bránění bylo odpískáno Hollému. Přesilovka se ale hostům vůbec nevydařila a v jejím průběhu navíc přišli i o jednoho z útočníků. Tomáš Grofek inkasoval nejdříve osobní desetiminutový trest, proti čemuž protestoval tak vehementně, že jej sudí Čech poslal předčasně do šaten. Po ubráněném oslabení se Drtiči opět drali do útoku a Iláš se měl v brankovišti co ohánět, aby neinkasoval podruhé. V osmnácté minutě byl tvrdě ale čistě naražen na mantinel Salajka a hosté jako by avizovali to, čím se hodlají v následujícím průběhu prezentovat. Do úvodní přestávky se hosté ještě snažili o snížení, ale Měcha puk neposlechl a na následující dlouhý pas opavský útočník nedosáhl.

Nástup do druhé třetiny byl věrnou kopií toho z prvního vzájemného čtvrtfinálového duelu. Jurásek vyrazil po pravé straně do obranného pásma hostí, kde viděl Borise Flamíka, který přesprintoval přes celou délku kluziště a přesnou přihrávku dopravil až za Iláše a zvýšil na 3:0. Hosté se však nevzdávali a závar po střele Černého musel Tuček řešit za pomoci svých obránců. V zápětí uzavřel třetí útok domácích Slezan před Iláše, sudí už signalizoval vyloučení jednoho z hráčů Opavy. K tomu ale nnedošlo, protože Špok našel Tomáše Kalába, který střelou pod břevno zaznamenal svou první trefu za Drtiče.

V šestadvacáté minutě sekl v přerušené hře Tichý hodonínského Hollého a SHK hrálo další přesilovku. V té pálil nejdříve ze svého stanoviště na modré Komárek, následně ujel obraně Opavy Peš, ale páté branky v síti soupeře se domácí publikum zatím nedočkalo.

V polovině zápasu vypálil tvrdou ránu z téměř nulového úhlu na opavskou klec Vaškovič, Iláš střelu podcenil a puk zastavila až tyč hostující brány. Proti pokusům Vrby a po něm i Kubici si už dával větší pozor a obě střely zneškodnil. V pětatřicáté minutě obešel Vrba na pětníku tři opavské hráče, proti čtvrtému už ale neuspěl, ale i tak si vysloužil bouřlivý potlesk diváků. Celá akce skončila druhým vyloučením obra Tichého. A faul hostujícího beka domácí Drtiči využili opět velmi rychle. Kaláb přihrál puk Martinu Špokovi, který střelou k tyči překonal Iláše popáté.

Přesně dvě minuty před závěrem druhého dějství byl vyloučen Hoza, ale hostím se v průběhu přesilovky nepodařilo ani vystřelit.

Za stavu 5:0 bylo všem na zimním stadionu v Hodoníně jasné, že třetí třetina bude poslední pro dnešní zápas a pro Opavu i v celé sezoně. Tím spíše, když po minutě a půl zvyšovali domácí již na šestibrankový rozdíl. Kubicovu střelu Iláš vyrazil jen před sebe, kde byl nachystám Martin Špok, který poslal puk kolem bezmocně ležícího brankáře Slezanu za brankovou čáru - 6:0.

Minutu po Špokově trefě byl za sekání vyloučen hostující Měch. I on proti verdiktu hlavního sudího protestoval a šel tak předčasně do kabin tak jako v první části jeho spoluhráč Grofek. V přesilovce domácí uzavřeli hosty na téměř celé dvě minuty před Iláše, ale žádná střela v síti opavského brankáře neskončila. Stejně si domácí borci vedli i o tři minuty později, kdy se hosté opět v oslabení bránili všemi možnými způsoby. A opět úspěšně. To ale nevadilo dvěma tisícovkám diváků, kteří na stadionu rozjeli mexickou vlnu.

I nadále na ledě vládli hráči SHK a v šancích před Ilášem se objevili postupně Špok, Vaškovič a Haring. Ve třiapadesáté minutě byl vyloučen domácí Komárek a ve stejném čase i Hoza, který obdržel osobní desetiminutový trest. Komárkovo vyloučení ale potrestali paradoxně Drtiči. Po Salajkově přihrávce propálil Iláše Tomáš Vrba - 7:0. Přesilovku Opava vůbec nezvládla a Drtičů byl plný led. Domácí fanoušci v těchto chvílích již naplno oslavovali postup svého týmu do další části play-off. Po čtyřech minutách se scénář téměř do puntíku opakoval. Komárek šel opět na trestnou lavici, Vrba poslal puk na Lubomíra Vaškoviče, který milimetrovou střelou k levé tyči Ilášovy brány uzavřel účet dnešního zápasu na konečných 8:0.


Ohlasy trenérů

Karel Suchánek (Opava): Musím jen poblahopřát domácím k postupu, domácí byli jasně lepší a ve vynikající atmosféře zaslouženě postoupili. Myslel jsem, že právě ta atmosféra naše hráče probudí a ještě se to podaří domácím znepříjemnit, ale ta síla Hodonína, který hrál na 4 silné pětky a měl v sestavě mnoho hráčů se zkušenostmi se slovenské extraligy, byla obrovská. Nechci omlouvat, že máme mladý tým a hrálo 5 juniorů, ale soupeř byl v celé sérii v klíčových situacích zkušenější a lepší a hrál hokej, který se divákům musel líbit.