1. kolo, pátek 6. 12. 2013

BK Havlíčkův Brod

0:1sn (0:0, 0:0, 0:0)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 61. Černý. Rozhodčí: Hejduk - Kotlík, Rittich. Vyloučení: 5:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 70. Průběh utkání: 0:1.

Nahodil – Klofáč, Mendl, Suchý, Krajcigr, Bušek, Vacek, Lacina – Křížek, Kolouch, Kraučuk, Polák, Abbrent, Kořenář, Cejpek, Jelínek, Michálek, Gažák.

Marek – Borunský, Klapetek, Ondruch, Černý, Zbytek, Fedor, Rousek, Dlouhý, Krupa, Hlista, Ostřanský, Blaževič, Cygal, Dostál, Kažimír, Monczmann.

Zahřívací perioda předurčila vývoj zápasu

Domácí celek začal zápas aktivněji a po přiklepnutí Rostislava Klofáče se po levém křídle propracoval až na brankoviště Martin Polák, který si ale se svými kličkami na opavského gólmana Petra Marka nepřišel. Slezan se ale brzy zvedl a hrál se vyrovnaný hokej. V dobré pozici se ocitl Pavel Kupa, který ale nevyzrál na domácího muže s maskou, jenž předvedl dobrý zákrok a podržel kotouč na hrudi. Hosté dostali dobrou šanci ke vstřelení gólu v přesilové hře, ale k pořádnému tlaku se dostali až v jejím závěru. Tomáš Rousek pak mezi kruhy svižně pálil, ale o pár centimetrů minul pravou tyč Nahodilovy branky. Na druhé straně se snažil prosadit Daniel Kolouch, ale jeho výjezd na brankoviště skončil jen na připravených betonech Petra Marka. V poslední minutě ještě mohlo udeřit duo Lukáš Klapetek - David Borunský, ale druhý jmenovaný se díky výbornému zákroku domácího obránce nedostal k doklepnutí do prázdné klece.

Domácí svou aktivitou orámovali prostřední část, Opava vládla prostředku

Hned v úvodu periody se v obrovské šanci ocitl Daniel Kolouch, kterého ale bravurně vychytal výborný Petr Marek. Opavští hokejisté se zprvu bránili a mohli jen děkovat svému muži s maskou, který předváděl neuvěřitelné zákroky. Jan Jelínek stál na pravém kruhu volný, dostal kotouč, ale hostující strážce svatyně se bravurně přesunul a lapačkou mu zkazil radost. Slezanu pomohly do tempa přesilovky. Rebelové soupeři dokonce povolili výhodu dvou mužů v poli, ale Dominik Nahodil také ukazoval své umění. Marcel Fedor mohl dorážet do prázdné, ale fantastický přesun domácího muže s maskou mu v tom zabránil. Tomáš Rousek pak dorážel u pravé tyče, ale znovu předvedl bravurní přemístění gólman Rebelů. Téměř z protiakce se po pravém křídle protáhl Daniel Kolouch, který cpal puk před branku na Davida Michálka, jemuž hrací guma přeskočila hokejku.

Čekání na gól neprotrhlo ani trestné střílení

Úvod periody byl trochu mdlý. K zvýšení tempa napomohla až přesilová hra hostů. V ní mohla skórovat obě mužstva. Domácí Jan Jelínek trefil jen Markovo rameno a aktivní Lukáš Klapetek vyprášil jen Nahodilovy betony. Rebelové pomalu zvyšovali obrátky a z toho vykrystalizovala šance Daniela Koloucha, který dorážel Jelínkův pokus, ale napálil jen bleskurychle se přesouvajícího brankáře Slezanu, jenž se pak vyznamenal i proti dorážce. Havlíčkobrodští si vypracovali obrovské šance v přesilovce, ale ani jednu nedokázali využít. Po jednom závaru zalehl Tomáš Černý touš a sudí nařídil trestné střílení. K němu se rozjel Daniel Kolouch, ale střelou na lapačku neuspěl. S blížícím se koncem přibývalo nervozity a oba celky se tlačily do šancí. Petr Krupa z kruhu napálil puk pouze do Dominika Nahodila a Tomáš Cejpek pak trefil jen betony brankáře Opavy.

Nájezdy rozhodla první série, domácím zvonily tyče

Jako první se rozjel Jakub Kraučuk, ale trefil jen tyč. Na druhé straně si parádně povodil gólmana Tomáš Černý, který zakončil do prázdné. Za Rebely se jako druhý rozjel Jan Jelínek, jenž napálil jen spojnici břevna a tyče. Za Opavu si pak na Nahodila nepřišel Matěj Ondruch a všechna tíha ležela na Danielu Kolouchovi, jenž ale nedokázal trefit odkrytou bránu.


Ohlasy trenérů

Václav Adam (HC Rebel Havlíčkův Brod): Zápas nebyl odehrán z naší strany špatně. Šli jsme do něj s tím, že půjdeme dobře z obrany, a že to půjde i dopředu. Z toho jsme vycházeli. Šance tam byly. Soupeře jsme dostali do hry našimi špatnými zákroky. Byly tam fauly, měli jsme hodně vyloučených a díky tomu přebíral soupeř iniciativu. Nechci ten zápas ale hodnotit kriticky. Myslím si, že jsme jej odehráli dobře. Bohužel, nedali jsme gól a to rozhodlo.

Josef Doboš (HC Slezan Opava): myslím si, že to bylo kvalitní utkání. Sice 0:0, ale šance byly na obou stranách. Velmi dobře zachytali oba gólmani. Bylo to opravdu pěkné utkání. Mělo to svou kvalitu a dva body jsou pro nás cenné.