, sobota 27. 10. 2001

HC Slovan Ústí nad Labem

6:2

HC Slezan Opava

18.Tvrzník D. (Kalla, Madový), 26.Madový (Kalla), 45.Hubáček (Patzenhauer, Tvrzník D.), 46.Madový (Kalla, Tvrzník M.), 53.Hubáček (Tvrzník D., Franěk), 60.Madový (Tvrzník M., Kalla) - 10.Rozum (Ptáček, Vosátko), 59.Sochorek (Rozum, Kašík). Vyloučení 5:5, bez využití. 2050 diváků.

Horčička - Drábek, Pavlas, Holý, Vrzal, Horáček, Toman - Kalla, Madový, Tvrzník D. - Patzenhauer, Sirotek, Morvay - Tvrzník M., Franěk, Hubáček.

Tuček - Galvas, Vilášek, Chmelíř, Vosátko, Vnenk, Dostál, Ptáček - Šebesta, Brančík, Glabazňa - Kašík, Sochorek, Rozum - T.Lhotský, Najdek, Mikšan - L.Lhotský, Harazim, Kříž.

Po dvou zápasech Slovanu na ledě soupeřů se dočkali hokeje opět i diváci v Ústí. V posledním kole před odvetami přivítali domácí hokejisté Opavu. Ta v minulém kole deklasovala Kometu 7:0, a tak se očekával velmi těžký zápas. Poprvé nastoupil v brance Slezanů Petr Tuček, který je jinak dvojkou v Extraligovém Zlíně. Nutno dodat, že opavská obrana mu moc nepomohla, když z 12 střel ve 3. třetině znamenaly 4 branku, a tak souboj dvou Extraligových dvojek vyzněl jasně pro domácího Horčičku.

V polovině 2. minuty utkání zatáhl kotouč do útočného pásma domácí útočník Sirotek, našel volného Jaroše, ale jeho střela z kruhu šla těsně nad horní tyčku Tučkovy svatyně. O 2 minuty později se prosadil Sirotek opět, když se proháčkoval skrz hostující obranu, ale jeho střela našla opět jen připraveného Tučka. V polovině 8. minuty se odraženého puku zmocnil Madový, ale do jeho bomby se položil Vilášek, který se poté už nezvedl a nakonec ho museli spoluhráči odvézt na střídačku. Další šanci neproměnil zleva M. Tvrzník, po něm Kalla a vzápětí opět vyslal svoji dělovku Madový. Brankář Opavy se ale ani jednou překvapit nenechal. Šok pro domácí přišel v 10. minutě, kdy hosté rychle přenesli hru do obranného pásma Slovanu a Rozum vystřelil z kruhu zpoza obránce do protipohybu Horčičky - 0:1. Vzápětí se dvěma parádními zákroky blýsknul na druhé straně opět Tuček. Na konci 14. minuty se až před hostujícího brankáře proháčkoval Kalla, ale jeho střela těsně minula pravou tyčku. Svoje první oslabení v utkání sehráli domácí víc než dobře, když nepustili hosty ani jednou ke střele na domácí svatyni. Na začátku 18. minuty se po velkém tlaku dočkali branky i domácí. To u hrazení vybojoval kotouč Madový, najel mezi kruhy, nahrál k pravé tyči Tučkovy svatyně Kallovi, ten z první posunul k levé tyčce číhajícímu D. Tvrzníkovi, který střelou do prázdné branky vyrovnal - 1:1. Vzápětí ujeli tři hráči Slezanu na jednoho domácího obránce. Poslední slovo měl Brančík, avšak jeho střela trefila domácího brankáře do masky.

Prostřední část hry začala chybou domácího Drábka, když zůstal před Horčičkou úplně osamocený Sochorek. Bohužel pro hosty se však zhruba ze dvou metrů vůbec netrefil mezi tři tyče a domácí svatyni tak neohrozil. Ve 26. minutě roztočili domácí v obranné třetině Opavy kolotoč a po akci na jeden dotek otočil Madový vývoj utkání - 2:1. Vzápětí skončila individuální akce Patzenhauera, který se probil do útočného pásma, objel branku a střílel z otočky, pod lapačkou Tučka. Zhruba v polovině třetiny se tempo hry trochu zvolnilo, protože přišla série vyloučení na obou stranách a obě mužstva jakoby podvědomě šetřila síly. Ve 31. minutě při přesilovce Slovanu, zamkli domácí hosty v jejich obranné třetině, ale Tuček byl bezchybný. O minutu později, po nepěkném zákroku Šebesty na Tomana, měli domácí možnost hrát téměř půl minuty přesilovku 5 proti 3, ale vlastními individuálními chybami se připravili o šance. Ve 37. minutě se opět přes hostující obranu prosadil Kalla, ale na brankáře Opavy opět nevyzrál.

Hned po minutě a půl třetí třetiny zlikvidoval Horčička na dvakrát velkou šanci hostí. Na začátku 45. minuty našel na modré čáře D. Tvrzník našlápnutého Hubáčka, ten dva kroky za čárou vystřelil a trefil přesně malinkou skulinku v levém horním rohu Tučkovy svatyně - 3:1. O minutu poději šel Kalla důrazně za vyhozeným pukem až k zadnímu mantinelu za brankou Opavy. Kotouč vybojoval a poslal ho do rohu M. Tvrzníkovi, ten nahrál mezi kruhy volnému Madovému, který opět trefil přesně levý horní růžek Opavské branky - 4:1. Vzápětí se do brejku dostal Patzenhauer, jeho střela opět Tučka překonala, ale zastavila se o pravou tyč jeho branky. Od 47. minuty naskočil v domácí sestavě do zápasu místo Jaroše Franěk. Na branku Slezanu se valil jeden útok za druhým. V 53. minutě trefil Brančík po přihrávce Galvase a Dostála z voleje boční konstrukci Horčičkovy branky. Vzápětí naskočil na led Franěk, přenesl hru do opavské obranné třetiny, kde Hubáček z mezikruží bombou z otočky pod víko zvýšil už na 5:1. Hokejisté Slovanu začali hrát pro diváky a trochu pozapomněli na hru dozadu. Potrestali je za to druhým gólem do domácí sítě Rozum se Sochorkem - 5:2. Minutu před závěrečnou sirénou měl ještě šanci M. Tvrzník, ale jeho střelu se štěstím rozklekem Tuček vyrazil. K odraženému puku se dostal Kalla, posunul na Madového, a ten zkompletoval svůj dnešní hattrick - 6:2. Nejlepším hráčem HC Slezanu Opava byl vyhlášen Petr Tuček, nejlepším hráčem HC Slovan Jaroslav Kalla.

Ohlasy trenérů

Pavel Hulva (HC Slezan Opava): "Chtěl bych v prvé řadě pogratulovat soupeři k vítězství, protože si myslím, že těm třem bodům šel daleko víc naproti. Přesně jsme věděli, co na nás Ústí bude hrát. Jsou silní v situacích dva na jednoho, tři na dva a koneckonců i jeden na nikoho. Dvě třetiny jsme drželi krok, ale ve třetí jsme se úplně sesypali. Měli jsme tam také dvě větší šance. Jeli jsme 2 na 1, ale z protiútoku jsme dostali na 3:1 a následně hned na 4:1 a bylo po zápase. My máme velmi mladou nezkušenou obranu, navíc nám dnes chyběl Kamil Přibyla, což je velmi zkušený hráč, který ty mladé dovede podržet. Brankář Tuček u nás dnes chytal poprvé. Myslím, že dvě třetiny ukázal, že je dobrý brankář a že bude přínosem jak pro nás, tak i do budoucna pro Zlín. V žádném případě ho neviníme z porážky."

Radomír Mikeš (HC Slovan Ústí): "Dnes nás čekal velice těžký soupeř, toho jsme si byli všichni vědomi a podle toho jsme k utkání přistoupili. Hned od začátku se díky Opavě hrál výborný hokej. Naši hráči byli v neustálém pohybu, dobře bruslili a i když jsme od 10. minuty prohrávali 0:1, tak jsme dál pokračovali ve vysokém tempu a podařilo se nám do konce třetiny vyrovnat. Ve druhé třetině jsme pokračovali ve stejném stylu a podařilo se nám jít do vedení 2:1. Narostla nám křídla, ale trošku nás přibrzdila naše přesilovka, když jsme ve hře 5 proti 3 mohli jít do dvoubrankového vedení, ale zahráli jsme ji špatně. V poslední třetině jsme tempo ještě trochu vystupňovali a díky proměněným šancím si myslím, že jsme utkání rozhodli. Myslím, že dnes jsme, i díky kvalitnímu soupeři, odehráli nejlepší utkání v letošní sezóně na domácím ledě. Hráči budou teď mít dva dny volno, od úterý bude dvoufázový trénink, posilovna a různé doplňkové sporty."