, sobota 3. 11. 2001

HC Berounští Medvědi

5:2

HC Slezan Opava

1.Hrubý, 7.Novotný, 31.Novotný, 39.Křesťan, 55.Kopecký - 4.Kašík (Galvas, Harazim), 52.Vostáko. Rozhodčí Wutherle - Šilhan, Švejda, vyloučení 7:5, využítí 1:1. 800 diváků

Barek - Maleček, Kasák, Vyskočil, Dobrovolný, Sláma, Zeman (41.Tureček) - Křesťan, Michalovič, Halinský - Hrubý, Horák, Novotný - Kopecký, Roubík, Hořava - Besser.

Tuček - Galvas, Vnenk, Přibyla, Vilášek, Chmelíř, Vosátko, Ptáček - Glabazňa, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek, Rozum - Mikšan, Najdek, Lhotský - Kříž, Harazim.

Ve čtrnáctém kole první ligy přívítali berounští Medvědi na svém ledě hokejisty Opavy a těm měli co vracet, protože s nimi v prvním kole na jejich ledě prohráli 1:3. Vstup do zápasu byl pro Medvědy senzační. Už po 49 vteřinách si puk nahozený obráncem Vyskočilem srazil za svá záda brankář Opavy Petr Tuček a pro Hrubého už nebyl problém doklepnout jej do prázdné branky - 1:0. Opava se však nenechala zaskočit a už po chvíli zahrozila dělovkou Galvase po přihrávce Harazima. V polovině třetí minuty se nechal hloupě vyloučit obránce Vyskočil a Moravané jeho nedisciplinovanost dokázali potrestat. K sólu našlápl Jan Kašík, obránci Maleček s Kašákem mu doslova uhnuli z cesty a pro zkušeného střelce nebyl žádný problém zavěsit pod bezmocného Barka. Strhující úvod však pokračoval, když nejpve v šesté minutě po levém křídle zaútočil berounský Sláma, ale jeho ránu zlikvidoval Tuček a o minutu později vysunula posila z Plzně - obránce Dobrovolný - Jiřího Novotného, který nájezd na Tučka proměnil střelou k tyčce a Medvědi znovu vedli. Pak jakoby hráči začali hrát zodpovědněji a do konce první části už se spíše prali o střední pásmo a vyložených šancí bylo minimum.

Druhá třetina začala další přesilovkou Opavy a velmi nebezpečnými střelami s chutí hrajícího Kašíka a kapitána Galvase. Barek však v poklidu šance soupeře zlikvidoval. Ve 27. minutě prověřil Tučka ihned po buly v útočném pásmu Kopecký, ale opavský brankář semaforem jeho rámu zlikvidoval. To se mu nepodařilo v polovině utkání, kdy znovu Novotný napřáhl od modré čáry a Tuček na jeho polovisokou střelu k tyči nedosáhl - 3:1. Ihned po vhazování ve středu hřiště zopakoval akci Novotného Hořava, ale jeho dělovka skončila jen na tyči. Převaha domácích v této fázi zápasu gradovala. V 17. minutě unikal pavským obráncům kapitán Medvědů Halinský a Galvas jej musel zahákovat. Nemohlo následovat nic jiného než trestné střílení. K němu se rozjel uzdravený Jaroslav Michalovič, ale blafák do bekhendu Tuček zlikvidoval a k radosti hrstky opavských fanoušků udržel svůj tým ve hře. Medvědi se však důležité čtvrté branky do konce druhé části přeci jen dočkali. 73 vteřin před jejím koncem vybídl milimetrovou přihrávkou ke skórování Michalovič Křesťana a bylo to 4:1.

Do třetí třetiny nastoupili domácí s cílem udržet třígólový náskok, jenže opavští se nevzdávali a výborným bruslením nutili Středočechy k chybám. Po té největší měl obrovskou žanci znovu Galvas, ale jeho příležitost lapil výtečný Barek. Beroun se do velké šance dostal až v polovině poslední třetiny, kdy Halinský tvrdě vypálil, Tučka překonal, ale puk kutálející se k brankové čáře dokázali opavští obránci včas odehrát do bezpečí. Moravané se přesto snížení stavu dočkali. V 52. minutě vymetl výstavní dělovkou pavučinky v Barkově kleci Vosátko a vykřesal svému týmu ještě jiskřičku naděje. Tu však pohřbil zbytečným vyloučením o tři minuty obránce Chmelíř, jehož nedisciplinovanost potrestal dorážkou Hořavovy střely Kopecký a definitivně rozhodl o osudu utkání.

Ohlasy trenérů

..