5500 diváků sledovalo v Brně první prohru svého týmu

  • sobota 20. listopadu 2004
  • Petr Chudoba, Jaroslav Šindelář

O p a v a - Po fantastické výhře zdecimovaného fotbalového klubu v Olomouci přinesla Opavanům další radost výhra v dosud nepokořené hale Rondo v Brně. To, co se nepovedlo ostatním dvanácti týmům, včetně favoritů soutěže z Č. Budějovic a Ústí nad Labem (to zde dosud vybojovalo jediný bod za porážku v prodloužení!), se povedlo velmi podceňovanému celku ze Slezska. Ani největší návštěva ligy, která čítala 5500 diváků, nepomohla domácím hráčům překonat soustředěnou obranu v čele s brankářem Žigárdym, naopak dvě branky mladíka Vladimíra Luky způsobili obrovský šok, ze kterého se radovala pouze malá hrstka opavských fanoušků. Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen opavský brankář Štefan Žigárdy.

25. kolo, sobota 20. 11. 2004

HC Kometa Brno

3:4 (0:2, 2:1, 1:1)

HC Slezan Opava

Branky a nahrávky: 24. Brančík (Černý, Šebek), 24. Appel (Moskal), 41. Moskal (Appel, Staněk) - 3. Luka (Bršlica), 6. Hulva (Spitzer), 36. Kříž (Luděk Lhotský, Procházka), 46. Luka (Hulva). Rozhodčí: Vokurka - Jonáš, Musílek. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Střely na branku: 39:17. Počet diváků: 5462.

Maláč - Chvojka, Vyrůbalík, A. Lhotský, Strýček, P. Staněk, Karlíček - Černý, Brančík, Šebek - Baranyk, Sedláček, Navrátil - Appel, A. Staněk, Moskal – od 40. Nohel, Hladký.

Žigárdy – Balcar, Bršlica, Kukol, Sadloň, Procházka, Spitzer - Suchánek, Kašík, Rozum – Luka, Hulva, Harazim – Kříž, Boháč, L. Lhotský – Martiník, Planovský.

Ani hokej nemá logiku. I když se domácí fanoušci postavili k výzvě "Vyprodejme Rondo" čelem, přišlo jich téměř 5500, další domácí výhry se nedočkali, přestože hostům chyběli brankář Masný, obránci Kramný, Přibyla, Bartoň, Vnenk, Houdek a útočníci Sochorek, Adamčík a Hruška.

Ze začátku sledovali oboustranný opatrný hokej jen s náznaky šancí, jakou měl například domácí Baranyk, který hned ve 2. minutě hledal přihrávkou spoluhráče před bránou Žigardyho, ale adresáta nenašel. Hostující hráči vsadili na zabezpečenou obranu, ze které vyráželi do smrtících protiútoků. Ve 3. minutě unikl po pravé straně Vladimír Luka a tvrdou střelou překonal Maláče poprvé. Necelé 3 minuty poté unikl domácí obraně Jakub Hulva a pohotově zvýšil na 0:2. V početní převaze domácích v 6. minutě se o vyrovnání pokoušeli Chvojka a hned na to z levého křídla Navrátil, ale jejich pokusy si cestu kotouče do sítě Opavy nenašly. V této chvíli začínali mít domácí mnohem více ze hry, ale jak už bývá u hráčů Komety zvykem, doplatili na neproměněné šance, do kterých se postupně dostávali A. Lhotský a Sedláček. Naopak v 15. minutě se dostali do přečíslení tři na dva hráči Opavy, ale svoji šanci nezužitkovali. Následně se tlačil do obranného pásma hostů Černý, přihrávkou před bránu hledal lépe postaveného Staňka, ale ani ten dnes neměl štěstí. Když ani v samotném závěru první třetiny neproměnil svou šanci Richard Brančík, šlo se do kabin za stavu 0:2.

Do druhé třetiny vlétli domácí jako vyměnění a hned na úvod semkli soupeře v jejich obranném pásmu. Nejdříve svou šanci snížit promarnil střelou v pádu Šebek, ale ve 24. minutě se po krásné kombinaci zapsal do listiny střelců Richard Brančík. Tlak Komety pokračoval i nadále a Opava se zachraňovala jen za cenu zakázaných uvolnění. Po rozehrání nejdřív pálil na Žigardyho Sedláček, po následném tlaku si najel mezi kruhy David Appel a nedal hostujícímu brankáři šanci. Rondo si přálo vedoucí branku, k níž domácí hnalo mexickou vlnou, ale v dalších minutách branka nepřišla ani z pokusů Šebka a Černého. Dále se hra odehrávala většinou ve středním pásmu bez nějakých vážnějších šancí na obou stranách až do 34. minuty, kdy do pásma hostí vlétl Appel, ale píšťalka rozhodčího zůstala němá. V době, kdy se zdálo, že má Kometa situaci pod kontrolou, se podařil protiútok Opavy dva na jednoho a David Kříž poslal hosty opět do vedení.

V závěrečné části hry pomohlo domácím hned v úvodu vyloučení Juraje Sadloně. Přesilovku hned po pěti vteřinách využil ranou do pravého horního růžku Patrik Moskal a vyrovnal. Zaplněné Rondo hnalo své hráče v báječné atmosféře za další brankou, ale hosté se již spoléhali výhradně na defenzívu a obranu ve čtyřech hráčích na své obranné modré, což činilo hráčům Komety očividné problémy. Ve 43. minutě vedoucí gól domácích visel na vlásku, ale při závarech před bránou Žigardyho chyběla trocha štěstí. Ve 46. minutě se do dalšího brejku dostal soupeř, situaci dva na jednoho řešil Hulva přihrávkou přes brankoviště na volného Vladimíra Luku, který neměl problém se zakončením. Za vydatné podpory diváků se domácím vyrovnat nedařilo, a tak domácí lodivod odvolal v čase 59:04 z brány Maláče. V té se ovšem domácí proti dobré defenzivě Opavy nedokázali prosadit, a tak přišla první prohra Komety v této sezóně na domácím ledě.


Ohlasy trenérů

Pavel Hulva (trenér Opavy): Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas a je to pro nás obrovský úspěch v podobě exportu tří bodů do Slezska. Podržel nás skvělým výkonem brankář a zároveň brněnský odchovanec Štefan Žigardy.

Svatopluk Číhal (trenér Komety): Mrzí mě, že před tak velkou návštěvou jsme dnes nevyhráli, ale prostě jednou to přijít muselo a máme první domácí prohru. Je to o proměňování šancí, kterých jsme dnes promarnili spoustu.