, středa 16. 1. 2002

HC Slezan Opava

2:5

HC Bílí Tygři liberec

38.Galvas (Mikšan, Vosátko), 48.Prokop (Rozum, Kašík) - 20.Jankových (Krstev, Nýč), 23.Kábrt (Kudrna, Horčička), 24.Rozsíval (Pabiška, Jankových), 27.Horčička (Jankových, Rozsíval), 30.Jankových. Vyloučení 7:9 + Najdek 10 OT. Využití 1:2. 1050 diváků.

Hrazdíra (25.Vlašánek) - Galvas, Vosátko, Přibyla (31.Šťastný), Prokop, Vilášek, Vnenk - Glabazňa, Brančík, Šebesta - Kašík, Sochorek, Rozum - Harazim, Najdek, Mikšan, od 31.Suchánek, Kříž, Lhotský.

Koťátko - Pospíšil, Krstev, Vála, Kudrna, Moravec, Kočí, Beránek, Holub - Rozsíval, Pabiška, Jankových - Víšek, Horčička, Plodek - Hájek, Nýč, Kábrt - Paleček, Boháč, Kudrna.

Začátek utkání však lépe vyšel domácím, tradiční nástup však dokázala liberecká obrana zachytit. Několika dobrými zákroky se navíc prezentoval brankář Koťátko, celkem si za první třetinu připsal 16 zásahů. Vyrovnanou hru narušovaly jen přesilovky, ve kterých si oba týmy dokázali vytvořit mírný tlak, ovšem branku se podařilo vsítit až minutu před koncem první třetiny Vítězslavu Jankových, který přesnou ranou potrestal Najdkovo vyoučení.

V nástupu do druhé třetiny hráli hosté opět přesilovku a opět ji dokázali využít, po nezjištné přihrávce Jana Kudrny nechytatelně prostřelil Hrazdíru Kábrt. Dvě rychlé branky však Opavu nezlomily a zejména první útok se dokázal dostávat do šancí. V jedné z nich měl Liberec štěstí, jelikož Brančík trefil po rychlé akci tyč. Kdo ví, jak by se zápas dál vyvíjel, pokud by jeho střela skončila v brance, jelikož o minutu později se probil přes opavskou obranu Rozsíval a nadvakrát Hrazdíru přeci jen překonal. Na domácího brankáře toho už bylo moc a přepustil své místo Vlašánkovi.

Ani Vlašánkovi však neponechali opavští obránci čas na rozchytání. Prokop zaváhal u mantinelu a Horčička zblízka zvýšil na rozdíl čtyř branek. Když pak v polovině zápasu nahrál Přibyla na pátý gól Jankových, bylo po zápase. Přibyla se šel sprchovat a oba týmy nasadily do hry i čtvrté útoky. Snížení se Opava dočkala také v přesilovce, Galvasovu střelu od modré si Koťátko srazil vyrážečkou do branky.

Ve třetí části to už vypadalo, že se dohraje jen z povinnosti. Opava sice dokázala po rychlé akci Kašíka s Rozumem snížit střelou Petra Prokopa, ale Liberec už další branku nepřipustil. A to měla ještě Opava příležitost hrát více než minutu přesilovku pět na tři, rozkližený domácí tým se už ale na přesilovku nedokázal soustředit. Ke konci zápasu přibývalo vyloučených, v jednu chvíli sedělo na obou trestných lavicích dorhomadys sedm hráčů! Vedoucí tým ligy z Liberce si tak v této sezóně poprvé odnesl ze zápasu s Opavou všechny tři body.


Ohlasy trenérů

Josef Jandač (Liberec): Utkání se mi hodnotí dobře, poprvé jsme v této sezóně Opavu porazili. V úvodu jsme se snažili zachytit nástup do utkání a hodně nás podržel KOťátko, ua rozhodující potom považuju dvě branky okolo přestávky. Přesilovky dneska rozhodly, další branky nám potom přinesly další pohodu.

Pavel Hulva (Opava): Především chci poblahopřát soupeři k vítězství, Liberec dokázal, že má zkušený a velmi dobrý tým. My jsme si po dvou dobrých výkonech, kdy především v Třebíči se nám dařilo, dělali šance na výhru, ale především díky špatné obranné hře jsme neuspěli. Naši zkušení obránci nehrají to, co se od nich čeká. Od druhé třetiny jsme byli horší ve všech obranných činnostech, hra se nám rozpadla a zbytek se dohrával jen z povinnosti.