• pátek 20. září 2024
  • Štěpán Vícha

Kdo potvrdí výhru z prvního kola? Opava hraje ve Žďáru, výtěžek ze vstupného poputuje do Slezska

Sobotní podvečer nám nadělí kvalitní hokej v podobě zatím dvou stoprocentních druholigových celků. Slezan po první výhře doma odcestuje do Žďáru nad Sázavou, který po demolici Hodonína bude chtít potěšit své fanoušky i doma. Postaví se Opava Plamenům a odšpuntuje sezonu druhou výhrou? Úvodní hvizd je plánován na 17:30.

Stejně jako Slezané, i Plameny vkročily do sezony úspěšně. První tříbodový zápis získaly na stadionu Václava Nedomanského, kdy vysoko zametly s Hodonínem 7:3. Poslední dvě vzájemná utkání odehrála Opava se Žďárem nad Sázavou v březnu. Poprvé zápas zvládli hokejisté z Vysočiny, o týden později ovládnul Slezan. Přestože se první dvě třetiny neodehrávaly v jejich režii, v závěrečné dvacetiminutovce stihli Opavané zápas otočit a na konečných 6:4 už do prázdné klece pojišťoval Káňa.

Vzájemná bilance je vcelku vyrovnaná. Dvakrát z posledních tří střetnutí Opava Plamenům podlehla, nicméně dlouhodobá bilance se vede ve vyrovnaném duchu. Hokejistům ze Slezska navíc vycházejí zápasy po základní hrací době. S aktuálním soupeřem z posledních tří dokázali všechny tři ovládnout - dvakrát tomu bylo po nájezdech.

Ostražitost by měla Opava zvýšit, když si zhlédneme soupisku Žďáru. Nejenže se na ledě Plamenů nově objevuje mistr světa z roku 2010 - Petr Koukal, ale dokonce už tři hráči z kádru mají po prvním zápase zapsané minimálně čtyři kanadské body. Kromě Koukala je to taky Jiří Půhoný, který je s pěti body v čele klubového bodování a s bilancí 2+2 trojici završuje Dominik Dušek.

Síly ofenzivy soupeře si je vědom také kouč Slezanu Pavel Zdráhal. „V útoku mají obrovskou kvalitu, v Hodoníně vyhráli 7:3, což je prostě rozdíl třídy. Jsou tam velice šikovní útočníci a sílu soupeře respektujeme, ale v žádném případě tam nejedeme prohrát," zdvihl šéf opavské lavičky prst.

Sobotní utkání se navíc ponese v charitativním podtextu. Vedení Žďáru nad Sázavou se v reakci na víkendové povodně rozhodlo výtěžek ze vstupného věnovat Hokejovému klubu Opava. Nesmírně si tohoto činu našeho soupeře vážíme a především za něj mockrát děkujeme.